În timp ce speakerul Igor Grosu a lansat un apel către deputați și cetățeni de a se alătura Campaniei Naționale de Împădurire, opoziția BCS a solicitat audierea în Parlament a ministrului Mediului, Sergiu Lazarenco, a directorului Agenției „Moldsilva”, Victor Durbală, și a șefului Inspecției pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, pentru a explica despre creșterea numărului de defrișări ilegale, inclusiv în zonele protejate și în fâșiile forestiere, unde sunt distruși inclusiv stejari seculari.

Deputatul PSRM, Grigore Novac a amintit că, în decembrie 2024, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat un acord de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro, destinat susținerii inițiativelor ecologice. Cu toate acestea, recentele materiale video realizate de activiștii civici confirmă continuarea defrișărilor ilegale, ceea ce provoacă o îngrijorare profundă a societății.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat pe toată lumea să participe la plantarea puieților în 15 martie, în cadrul unei acțiuni organizate de Ministerul Mediului.

”Haideți pe data de 15 martie să dăm o mână de ajutor pădurarilor, să ne aliniem campaniei lansate de Ministerul Mediului și să plantăm puieți. Această inițiativă este un pas important pentru protecția mediului și creșterea suprafețelor împădurite,” a spus speakerul Parlamentului.

Autoritățile anunță că în următorii zece ani, suprafețele împădurite vor fi extinse cu aproximativ 150 000 de hectare, incluzând atât terenuri noi, cât și terenuri forestiere degradate. Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor 2023-2032, inițiat de președintele Sandu, vizează creșterea semnificativă a pădurilor în Moldova.

În prezent, rata de împădurire în Republica Moldova este de doar 11%, mult sub media Uniunii Europene de peste 35%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE