Grecia este afectată joi de o grevă generală a sindicatelor, a patra din acest an, organizată în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse, în aceeaşi zi în care la Bruxelles se reunesc liderii europeni, relatează AFP.
Serviciile publice şi transporturile vor fi puternic perturbate, circulaţia trenurilor şi feriboturilor fiind întreruptă, iar zborurile fiind anulate. Cele două sindicate principale GSEE şi Adedy vor să trimită astfel un mesaj că un al treilea an consecutiv de tăieri bugetare masive nu va putea fi suportat de greci, în timp ce ţara plonjează într-o recesiune-depresie.
La Atena, circulaţia metroului va fi oprită până la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), iar taxiurile nu vor circula toată ziua. Manifestaţii sunt prevăzute la Atena începând cu ora 08.00 GMT (11.00 ora României), dar şi la Salonic (nord). O asociaţie a comercianţilor le-a cerut membrilor săi să închidă magazinele.
La rândul său, Guvernul de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras continuă să discute cu troika (formată din UE, BCE şi FMI) pe tema ultimelor detalii ale programului de ajustare economică, ce presupune noi tăieri bugetare, ce urmează să fie pus în aplicare în schimbul unui împrumut de 31,5 miliarde de euro.
Miercuri seara, Executivul european a anunţat că reprezentanţii troikăi au părăsit Grecia în urma unor discuţii "fructuoase". Autorităţile elene şi troika "au convenit asupra principalelor măsuri necesare pentru (...) a deschide calea unei finalizări a examinării", afirmă Comisia într-un comunicat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE