Gradele de invaliditate vor fi lichidate, iar modalitatea de stabilire a acestora se va modifica. De asemenea, Consiliul republican de expertiză medicală a vitalităţii va fi reorganizat, acesta purtând denumirea de Consiliu Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, anunţă Politik.md.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi, 2 ianuarie, în cadrul şedinţei Guvernului. Potrivit proiectului de hotărâre, urmează să fie creat un consiliu de supraveghere a corectitudinii deciziilor instituţiei respective, dar şi o comisie de soluţionare a conflictelor,care vor apărea.
Potrivit ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, gradele de invaliditate nu se vor mai stabili drept gradul I, II sau III, ci după criteriile: sever, accentuat sau mediu. „Vom avea o abordare medico-socială,vom evalua capacitatea de muncă restantă a persoanei şi imediat i se va recomanda un loc de muncă, ca să nu promovăm excluziunea, ci incluziunea socială. Este o nouă abordare, despre posibilitatea acestor persoane, de a se încadra în diferite activităţi, chiar şi la serviciu. În cazul persoanelor cu invaliditate pe viaţă, măsurile de recuperare vor rămâne aceleaşi, dar acestea nu vor mai fi nevoite în fiecare an să-şi confirme boala”, a precizat Buliga.
Ministra a mai explicat că pentru a beneficia de noile metode de evaluare a stării de invaliditate, persoanele vor trebui să depună o cerere, adresată şefului consiliului teritorial sau consiliului specializat, cu pachetul de documente necesare anexat, în baza căruia specialiştii vor evalua starea de sănătate, capacitatea de muncă.
Conform proiectului de hotărâre, criteriile după care se vor stabili starea de invaliditate a persoanei va ţine de: capacitatea de studii şi instruirecapacităţile intelectuale şi comportamentul, capacitatea de autoservire şi autoîngrijire, capacităţile de comunicare şi de adaptare situaţională, capacităţile locomotorii, capacitatea de muncă păstrată şi capacitatea vitală a organismului, capacitatea de participare la viaţa socială.
Costurile pentru implementarea acestui proiect se ridică la 3.180.000 lei. În prezent, în Republica Moldova locuiesc circa 178 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care 17 mii sunt copii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE