Europa Occidentală continuă să fie cea mai paşnică regiune, majoritatea ţărilor clasându-se pe primele 20 de poziţii. În contrast, Europa Centrală şi de Est a fost afectată de o creştere a nivelului instabilităţii politice şi o înrăutăţire a relaţiilor cu ţările învecinate. Ţările care au înregistrat cel mai pronunţat regres din această regiune au fost Rusia, Turcia, România şi Estonia, cu punctaje mai slabe cu 7, 13 şi respectiv 20 la sută faţă de anul trecut. Pe de altă parte, Croaţia, Uzbekistan şi Bulgaria sunt ţările din regiune care au înregistrat cele mai importante progrese.
Noua Zeelandă, una dintre ţările clasate în primele zece poziţii care şi-au îmbunătăţit nivelul păcii în 2010, s-a menţinut pe primul loc, urmată de Islanda, Japonia, Austria, Norvegia şi Irlanda. Islanda a urcat două locuri faţă de anul trecut, în contextul stabilizării economiei naţionale.
Irak, Somalia şi Afganistan au ocupat ultimele poziţii, pentru cel de-al doilea an consecutiv.
Studiu care cuantifică pacea globală, GPI este realizat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP). În 2010, studiul a inclus 149 de state independente. Compus din 23 de indicatori calitativi şi cantitativi, el include factori interni şi externi, de la cheltuielile militare până la relaţiile cu ţările vecine şi numărul cazurilor de crime violente.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE