Preşedintele interimar Mihai Ghimpu va pleca astăzi, 4 mai, la Strasbourg pentru a se întâlni cu membrii Comisiei de la Veneţia. Aceştia vor discuta pe marginea modificării art. 78 din Constituţie, ce se referă la modalitatea de alegere a preşedintelui ţării. Mihai Ghimpu nu va pleca singur, ci însoţit de reprezentanţi ai Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE).
Preşedintele interimar va prezenta la Strasbourg atât poriectul înaintat de fracţiunea comunistă, avizat pozitiv săptămâna trecută de Curtea Constituţională (CC), cât şi pe cel al AIE, analizat de către magistraţii CC chiar astăzi.
În timp ce Alianţa pentru Integrare Europeană pledează pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor, comuniştii sunt pentru alegerea preşedintelui în trei tururi.
Comisia de la Veneţia a propus partidelor parlamentare de la Chişinău fie micşorarea pragului electoral, fie alegerea directă de către popor.
Potrivit legislaţiei, proiectele de modificare a Constituţiei trebuie înaintate de cel puţin o treime din deputaţi. Acesta urmează să fie avizat de Curtea Constituţională, iar după şase luni poate fi examinat de către Parlament. Aceasta înseamnă că modificarea respectivă ar putea fi votată abia în luna octombrie, asta în cazul în care se ajunge la un consens între partidele parlamentare în ceea ce priveşte textul viitorului articol.
Dacă niciun proiect de modificare a art. 78 nu va întruni numărul necesar de voturi (2/3) în Parlament, ar putea fi organizat un referendum. În cadrul referendumului cetăţenii îşi vor exprima punctul de vedere privind alegerea preşedintelui.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE