Moldovatransgaz , compania care operează sistemul de transport al gazelor naturale în Moldova trebuia să obțină până la 12 iunie de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică certificatul de operator transport independent. Acest fapt nu s-a întâmplat, iar fostul deputat Alexandru Slusari crede că la mijloc ar fi niște acțiuni ostile din partea Gazpromului, care se opune vehement demonopolizării continuă a pieței gazelor și independenței sistemului de transportare a gazelor de sistemul de furnizare. Slusari mai spune că partea rusă invocă încasarea mai întâi a așa - ziselor datoriilor istorice, pentru malul drept, ele constituie puțin peste 700 de milioane de dolari.

„În următoarele luni trebuie să ne așteptăm la niște acțiuni ostile din partea Gazpromului, care se opune vehiment demonopolizării continuă a pieței gazelor și independenței sistemului de transportare a gazelor de sistemul de furnizare. Putem aștepta la titluri executorii de la arbitraj din Sankt-Petersburg privind încasarea așa ziselor datorii istorice. Nu exclud că la datoriile malului drept Gazprom va adăuga și datoriile malului stâng. Aștept că concernul rus va încerca să aplice sechestru pe sistemul moldovenesc de transportare a gazelor”, a scris Slusari.

Potrivit legislației naționale și europene, activitățile de furnizare, transportare și distribuție a gazelor trebuie separate ca să nu existe monopol.

În acest context, directorul Moldovagaz a declarat pentru POLITIK.MD că următorul termen ca ANRE să dea certificatul de operator transport independent ar fi data de 10 septembrie, iar dacă acest fapt nu se va întâmpla Moldovagaz ar avea un plan de rezervă prin care ar putea să dea în chirie sectorul de transport al gazelor companiei „Vestmoldtransgaz”.

Responsabilii de comunicare de la Moldovagaz au mai spus că nu pot continua procesul de separare și certificare a operatorului de transport Moldovatransgaz din cauza lipsei de consens între principalii acționari. Iar principalii acționari sunt statul Republica Moldova, reprezentat de Asociația Proprietății Publice, și Gazprom, adică Federația Rusă împreună cu regimul de la Tiraspol, care controlează pachetul majoritar.

Astfel, SA Moldovagaz a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică despre imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei Moldovatransgaz. În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens între principalii acționari, se spune într-un comunicat de presă difuzat de Moldovagaz.

În 2011, guvernul s-a angajat să aplice așa-numitul Pachet Energetic III al Uniunii Europene care presupune liberalizarea pieței de energie prin separarea activităților de producere, transport și furnizare, în așa mod ca orice companie care produce sau furnizează energie să acceseze serviciile de transport în condiții egale și transparente. Astfel, nicio companie nu are voie să fie integrată pe verticală.

În octombrie 2021, ministrul de atunci al infrastructurii, Andrei Spînu, a semnat cu directorul societății rusești Gazprom, Alexei Miller, un protocol care prevedea amânarea restructurării și sancțiunilor pentru Moldovagaz până la încheierea unui acord privind datoria la gazele livrate de Rusia pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. De asemenea, părțile se angajase să efectuieze auditul datoriilor Chișinăului față de Gazprom.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE