Livrările de gaze ruseşti către Moldova vor fi reluate în volum deplin către dimineaţa zilei de 21 ianuarie, după ce luni, la 10.00 (ora Moscovei) a fost reluat tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina, a declarat marţi, 20 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele consiliului de administraţie al ÎM „Moldovagaz” SA Alexandr Gusev.

Gusev a menţionat că gazele ruseşti circulă prin gazoductele ucrainene cu viteza de 100 km pe oră şi de aceea este nevoie de timp pentru restabilirea unui regim normal de funcţionare a sistemului de transport al gazelor din Moldova.

Totodată, potrivit lui Gusev, CET-urile vor începe să funcţioneze în regim normal în dimineaţa zilei de miercuri, 21 ianuarie.

Preşedintele consiliului de administraţie al ÎM „Moldovagaz” a declarat că preţul mediu anual pentru gazele rseşti livrate în Moldova vor constitui 250 dolari SUA pentru o mie metri cubi. Totodată, potrivit lui Gusev, preţul la gazele ruseşti pentru Moldova în trimestrul I al anului 2009 ar putea constitui 316-317 dolari SUA pentru o mie metri cubi.

Anterior, prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a declarat , că, potrivit calculelor preliminare, acesta ar putea fi între 315 şi 317 USD pentru o mie metri cubi de gaze.

El a subliniat că, ţinând cont de tendinţa reducerii preţurilor la produsele pentroliere atestată pe pieţele mondiale, autorităţile ţării se aşteaptă la o reducere esenţială a preţurilor la gazele naturale ruseşti, începând cu trimestrul II al anului 2009.

Potrivit  contractului, semnat în 2006 între SA Moldovagaz şi SA Gazprom şi prevăzut până în anul 2011, preţul la gaze pentru Moldova este ajustat trimestrial conform unei formule speciale, ţinând cont de dinamica preţurilor pe piaţa produselor petroliere (păcură, motorină) în ultimele nouă luni.

În trimestrul IV al anului 2008 preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru Moldova a constituit 278,71 dolari pentru 1000 metri cub de gaze. În total, preţul gazelor naturale ruseşti pentru Moldova au crescut în 2008 cu 46% - de la 191 dolari (la 1 ianuarie 2008) până la 278,71 dolari (la 31 decembrie 2008) pentru 1000 metri cub. Preţul de achiziţie al gazelor naturale ruseşti pentru Moldova în primul trimestru 2009 va fi stabilit, reieşind din preţul mediu de vânzare stabilit de Gazprom pentru ţările Europei, în vigoare la 1 ianuarie 2009, pentru care va fi aplicat coeficientul redus 0,8, precum şi reieşind din dinamica preţurilor mondiale la produsele petroliere pe parcursul a 9 luni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE