Inspectoratul General pentru Situații a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală. Evenimentul a fost organizat la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău, la Stația de Salvare nr.1 cu participarea conducerii IGSU și reprezentanților subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne.

Salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații practice prin care au demonstrat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament pe apă.

Potrivit scenariului, o barca a traversat zona delimitată pe lac și s-a răsturnat. În consecință, persoana care era pe vas a căzut în apă și s-a scufundat la o adâncime de 4 metri.

La semnalul alarmă, scafandrierii și salvamarii stației de salvare au demarat operațiunea de salvare. Persoana a fost scoasă din apă, iar angajații SMURD au oferit primul ajutor în caz de înec și au arătat manevre de resuscitare.

Recomandări:
  • Scăldatul trebuie să fie organizat în locuri autorizate și amenajate corespunzător.
  • Trebuie evitat în condiții de noapte și de timp nefavorabil.
  • Oamenii sunt rugați să nu consume băuturi alcoolice înainte de intra în apă.
O atenție aparte este acordată minorilor

Peroanele care au în grijă copii sunt îndemnați să-i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2021 în bazinele acvatice și-au pierdut viața 10 persoane inclusiv 2 minori. Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estival.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE