Mircea Roșioru este noul șef al Inspecției Procurorilor. Acesta a fost adjunctul procurorului general în trei mandate ale lui Eduard Harunjen, Dumitru Robu și Alexandr Stoianoglo. Potrivit modificărilor operate Parlament Inspecția Procurorilor a trecut în subordinea CSP, anterior ea se subordona procurorului general. Inspecția este constituită din 9 membri și dispune de autonomie funcțională.

Mircea Roșioru a acumulat un punctaj final de 8,7, în timp ce contracandidatul acestuia, Artur Reguș, a acumulat 7,9.

Roșioru și-a început cariera în cadrul organelor procuraturii în anul 2001, timp în care a deținut mai multe funcții. În perioada 2010-2013, a fost președinte al Colegiului de calificare de pe lângă CSP. În 2014 a fost ales președinte al Consiliului Superior al Procurorilor.

Portalul anticorupție.md notează că Mircea Roşioru a figurat în dosarul Stoianoglo pentru presupusă complicitate în eliberarea din închisoare a afaceristului Veaceslav Platon, dar în luna decembrie 2021 a fost scos de sub urmărire penală, după ce procurorii nu și-au putut justifica bănuielile prin probe. Roșioru a depus cerere de demisie atât din funcție, cât și din sistem, în octombrie 2021, la scurt timp după reținerea lui Alexandr Stoianoglo.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE