Persoanele vinovate din fosta conducere de vârf a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi trase la răspundere și pedepsite conform legislației în vigoare pentru imprudența și incapacitatea în menținerea ordinii publice în timpul manifestărilor din 7 și 8 aprilie.
Despre aceasta a informat ministrul de Interne, Victor Catan, marți, 1 decembrie în cadrul unei conferințe de presă în care a menționat că ”acțiunile fostei conduceri ai MAI a pus în pericol viața și sănătatea participanților și au dus la devastarea edificiilor Parlamentului și a Președinției”.
De asemenea, ministrul a spus că nu s-au întreprins măsuri de evacuare a documentelor de importanță statală cum este declarația de independență, Constituția, etc.
”Sunt cunoscute zeci de cazuri când la indicația fostei conduceri un șir de persoane erau hărțuite și tratate ca fiind criminalii societății în lipsa probelor. Erau intentate dosare penale liderilor politici, iar acțiunile ilegale ale unor reprezentanți ai puterii nu erau cercetate”, a adăugat Catan.
Ministrul a arătat presei câteva documente ”uitate, lăsate, nu știu, dar găsite de noi”, a spus Catan, pentru a explica mai bine și a demonstra cum se proceda în acea perioadă.
Astfel, ministrul a menționat că cele spuse de către fosta Comisie MAI nu numai că sunt declarații, dar sunt niște probe care necesită schimbări radicale în rândul polițiștilor pentru a nu se mai întâmpla pe viitor.
”În data de 6 aprilie au fost observate elemente distructive și persoane concrete care instigau mulțimea la acțiuni violente, însă nu s-a întreprins măsuri de izolare a acestora”, a precizat Catan.
Tratativele cu instigatorii care au arborat drapelul UE și a României a încurajat la acțiuni de violență în masă.  
Începând cu 7 aprilie au fost reținute administrativ și documentate 206 persoane dintre care 29 amendate, 91 arestate cu termen de la 5 la 15 zile. ”Cu toate că realitatea este alta, rapoartele instituțiilor internaționale arată altă situație că peste 600 de persoane au fost reținute de poliție au fost recunoscute în calitate de bănuiți 189 persoane inclusiv 30 minori”, a precizat Catan.        
Din 12 aprilie până în prezent la Procuratura Militară au fost înregistrate 106 sesizări ale cetățenilor care au declarat că au suferit în urma infracțiunilor și torturii din partea poliției.
Concluzionând, a conchis Catan, MAI va transmite Procuraturii Generale toate materialele care afirmă cele expuse pentru a primi deciziile de urmărire penală pentru a putea trage la răspundere fosta conducere a MAI vinovată de acțiuni nelegitime. Dar va participa și la identificarea persoanelor care au comis acte nelegitime.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE