Comisia va stabili dacă preşedintele va fi ales de către cetăţeni sau de majoritatea simplă a deputaţilor, adică 50+1 şi nu cu 3/5 cum este în prezent. Ulterior, potrivit legislaţiei, propunerile Comisiei vor fi supuse unui referendum. Pentru ca referendum-ul să fie declarat valid este necesară participarea a 300 de mii de cetăţeni.
Potrivit lui Ghimpu, Comisia va veni cu propuneri chiar dacă la 7 decembrie va fi ales preşedintele ţării. În acest caz, mai spune Ghimpu, care este şi preşedintele Comisiei Constituţionale, propunerile vor intra în vigoare la următoarele alegeri prezidenţiale.
Amintim că în iulie 2000, în urma unei reforme constituţionale, R. Moldova a devenit republică parlamentară, preşedintele fiind ales cu 61 de voturi ale deputaţilor. În prezent, Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) dispune doar de 53 de voturi. Acestea sunt insuficiente pentru alegerea lui Marian Lupu, candidatul AIE în calitate de preşedinte al ţării. În acest context, Partidul Comuniştilor nu susţine candidatura lui Marian Lupu.
Dacă nici la 7 decembrie deputaţii nu vor reuşi să aleagă şeful statului, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu dizolvă Parlamentul şi anunţă alegeri anticipate. Acestea, potrivit legislaţiei, nu pot fi organizate mai devreme de 16 iunie 2010.