Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase a ținut să comenteze scandalul din justiție prin care mai mulți interlopi au fost eliberați. Tănase consideră că elementul legislativ nu a jucat un rol decisiv iar eliberarea unor criminali periculoși revine, mai degrabă, Administrației Naționale a Penitenciarelor și judecătorului care a luat decizia
„Problema nu constă în lege, ci în aplicarea ei. Mecanismul eliberării înainte de termen exista deja în legislație, iar responsabilitatea pentru eliberarea unor criminali periculoși revine, mai degrabă, Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și judecătorului care a luat decizia„, a spus Alexandru Tănase, la Moldova 1.
Potrivit lui Tănase, actualul scandal legat de eliberarea unor deținuți condamnați la detenție pe viață nu are legătură directă cu recentele modificări legislative. El a subliniat că prevederi similare existau deja în legile anterioare privind amnistia și că mecanismul care permite comutarea pedepsei pe viață în privarea de libertate cu durată determinată era deja funcțional.
„Amendamentele acestea care se incriminează doamnei Stamate nu au deschis nicio portiță. Articolul 91 din Codul penal, care permite eliberarea provizorie înainte de termen, este valabil din momentul în care a fost votat Codul Penal și nu a fost nicioadata substanțial modificat, mecanismul exista. Același articol conține prevederi inclusiv referitor la persoanele căror le este comutată pedeapsa din detenție pe viață până la 30 de ani de zile.”
Tănase susține că surpriza reală nu constă în calitatea cadrului legal, ci în modul în care acesta a fost aplicat.
„Ei au ieșit deoarece administrația i-a considerat eligibili pentru a putea fi propuși spre eliberare. Or, judecătorul, la rândul său, la fel, într-un mod surprinzător pentru mine, a acceptat argumentele Administrației Naționale a Penitenciarelor, fără să încerce să vadă exact și să se descurce dacă sînt sau nu aceste persoane eligibile”
Alexandru Tănase a mai precizat că ministrul Justiției este informat zilnic de către directorul ANP despre problemele importante din penitenciare, inclusiv despre acțiunile în instanță ale deținuților. În opinia sa, autoritățile ar fi trebuit să cunoască demult despre existența acestor cazuri.
„Lucrul acesta ar fi trebuit să se cunoască atunci când a fost făcută prima acțiune, cu trei ani în urmă, când s-au început aceste procese, nu acum, după ce persoanele au fost eliberate”, a mai declarat Alexandru Tănase.