Într-un context tensionat pentru agricultorii din regiune, dar și în contextul unei dispute între Chișinău și Kiev legat de importul de cereale, Asociația Forța Fermierilor cere autorităților să restricționeze temporar importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, așa cum prevede recenta decizie a Comisiei Europene din 2 mai
Într-un comunicat de presă, publicat astăzi, 8 mai, reprezentanții Asociației subliniază că ar fi în pragul falimentului. Fermierii cer guvernului să găsească bani pentru a compensa pierderile înregistrate din cauza scăderii prețurilor, și amenință cu acțiuni de protest în cazul în care nu li se va da curs solicitărilor.
„Organizația noastră reiterează a căta oară că marea majoritatea a fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte, acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 miliarde de lei. În prezent, prețul unui kg de grău a coborât la 2,8lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei. Catastrofa prețurilor este amplificată de secetă severă din anul trecut, scumpiri exorbitante la inputuri, probleme enorme cu reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar și lipsa suportului minimal suficient din partea statului. Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țara în urma invaziei producției din Ucraina nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nouă, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă ? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariția miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor ! Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelulde susținere a vectorului european în rândurile populației. Astfel au de câștigat doar forțele ostile intereselor Republicii Moldova. În acest context, Forța Fermierilor constată că Republica Moldova întârzie nepermis de mult cu aplicarea măsurilor în vederea protejării producătorilor agricoli autohtoni și CERE adoptarea săptămâna curentă de către Guvern a hotărârii privind interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grău, porumb, floarei soarelui și rapiță din Ucraina. Totodată, insistăm ca în cele mai proxime termene să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă, precum și realizarea celorlalte promisiuni, asumate anterior în fața fermierilor. În caz contrar,este foarte probabil că în curând toata țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, se menționează în comunicatul Asociației.
Pe 6 mai, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a avut o întrevedere cu omologul ucrainean Mykola Solski. Discuțiile au fost focusate pe subiectul importului și tranzitului cerealelor ucrainene în țara noastră. Vicepremierul Bolea a comunicat despre intenția Republicii Moldova de a se alinia la decizia UE de instituire a unei măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră. Deocamdată o decizie finală pe acest subiect, din partea autorităților de la Chișinău, nu a fost anunțată.
În replică, vice-ministrul ucrainean al Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, Taras Kacika, a declarat Ucraina ar putea interzice întregul import din Republica Moldova, ca reacție la interzicerea de către țara noastră a importului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Acest mesaj deja a fost transmis autoritatilor de la Chișinău, cărora li s-a evidențiat că posibila decizie a părții moldovenești despre introducerea interdicției va fi calificat de Kiev drept "un pas extrem de neprietenos".