Vicepremierul Andrei Spînu declară că pentru prima dată, malul drept al Nistrului va fi asigurat în proporție de 100% cu gaz de pe piețele internaționale. Totodată, oficialul a menționat că Republica Moldova are rezerve de gaz pentru cel puțin două luni, însă stocul exact nu va fi comunicat din motive de securitate. 

”Nu ne așteptăm la creșterea tarifului, prețul mediu de achiziție este în jur de 1000 de dolari. Noi continuăm să achiziționăm gaz. De astăzi, nu vom anunța volumul exact pe care îl avem în stoc, din motive de securitate. Cel puțin pentru două luni, Moldova este asigurată”, menționează Andrei Spînu.  

Ministrul Infrastructurii a mai spus că Gazprom va fi informat de către Moldovagaz despre această decizie a autorităților constituționale de la Chișinău. Totodată, Spînu afirmă că din acest moment, dacă stânga Nistrului va rămâne fără gaz, atunci responsabilitatea îi revine doar concernului rus. 

”Gazprom nu a fost împotrivă, dar va fi informat prin scrisori adiționale de către Moldovagaz. Referitor la deciziile pe care poate să le ia Gazpromul, din acest moment, dacă malul Stâng nu va avea gaz, atunci va fi decizia unilaterală a Gazpromului”, spune oficialul.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE