Despre aceasta a menționat Filat miercuri, 21 aprilie, în cadrul Conferinţei internaţionale „Noile tehnologii în formarea şi utilizarea listelor electorale. Evoluţii şi perspective”.
”Guvernul îşi doreşte şi va depune toate eforturile pentru ca în Moldova să existe condiţii optime pentru exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor şi a pledat pentru faptul ca, deja la următoarele alegeri, în Moldova să existe un Registru electronic al alegătorilor”, a spus premierul.
El a mai spus presei că este necesar de a institui acest mecanism care să nu permită fraudarea alegerilor. „Suntem în întârziere, iar norma legală impunea acest mecanism cu ceva timp în urmă. Urmează în regim de urgenţă să fie elaborat şi să fie implementat până la următoarele alegeri”, a adăugat Filat. Fiind întrebat dacă acest lucru urmează să se întâmple până la alegerile anticipate, Filat a dat un răspuns afirmativ.
Şi preşedintele interimar, Mihai Ghimpu consideră că elaborarea şi implementarea Registrului unic al alegătorului va contribui la soluţionarea multiplelor probleme, care apar în timpul scrutinelor electorale. „Dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales sunt drepturi care reprezintă fundamentul unei societăţi democratice, dar şi instrumente împotriva instaurării unui sistem totalitar şi a dictaturii”, a declarat Mihai Ghimpu.
În acelaşi timp, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan spune că nu există restanţe la implementarea proiectului, dar posibilitatea implementării acestuia la alegerile anticipate, depinde de cât de curând vor avea loc acestea.
Registrul electronic al alegătorilor va îmbunătăţi calitatea listelor electorale, va înlătura posibilitatea votării multiple, iar în timp va permite posibilitatea votului prin reţelele electronice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE