Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadovnic Orheianu, va avea loc în perioada 5-6 august 2022, în satul Lopatna, raionul Orhei.

Evenimentul are tematică haiducească și include un program artistic de excepție, susținut exclusiv în format live de artiști renumiți și trupe notorii de muzică folk și rock din Republica Moldova. O condiție de bază este ca fiecare trupă și artist care urcă pe scena mare să interpreteze cel puțin o piesă din repertoriul lui Iurie Sadovnic Orheianu.

În paralel, vor fi organizate diverse evenimente cultural-sportive și cu specific tradițional, cum sunt tragerile cu arcul medieval, plimbările cu bărci cu vâsle pe râul Nistru, târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii, drumeții în codru și demonstrații culinare cu specific de tabără, la foc deschis.

Un element important este că doritorii vor putea rămâne peste noapte, într-un camping pentru corturi, amenajat special în acest scop. Programul nocturn include un foc de tabără imens și un show cu artiști amatori, care vor avea acces liber la microfon pe o scenă improvizată și vor putea interpreta piese la chitară, inclusiv din repertoriul maestrului Sadovnic.

CAMPING PENTRU CORTURI

Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadovnic Orheianu. În imediata apropiere de zona în care se va desfășura Festivalul, pe o colină împădurită, care se află vizavi de scena mare, va fi amenajat un camping pentru corturi. Zona oferă o priveliște extraordinar de frumoasă și va fi dotată cu comoditățile de bază, cum sunt toaletele eco, lumină și alte utilități.

NOTĂ! Organizatorii nu le asigură vizitatorilor corturi, fiecare și-l aduce personal, ci doar le rezervă locul, în condițiile în care aceștia se programează în prealabil. Cei care vor veni cu cortul fără rezervare prealabilă își vor găsi un loc în funcție de spațiile disponibile.

Pentru a rezerva un loc în camping, ne puteți contacta la numărul de telefon:
+ 373 799 48 075

MUZEUL „IURIE SADOVNIC ORHEIANU”

Pe partea opusă a scenei, va fi amenajat un muzeu care va conține multe piese de colecție, care i-au aparținut lui Iurie Sadovnic Orheianu și sunt păstrate în casa de la Susleni, unde maestrul și-a petrecut ultimii ani din viață.

Colecția include instrumente muzicale, patefoane vechi, aparate de înregistrat, discuri de vinil, diverse ținute ale maestrului cu care s-a evoluat pe scenă sau s-a filmat în filme, poze și multe alte lucruri, care i-au aparținut și la care ținea foarte mult.

Muzeul „Iurie Sadovnic Orheianu” va fi deschis pe toată durata Festivalului, iar intrarea este liberă!

RUGUL HAIDUCULUI

În noaptea de vineri spre sâmbătă, pe malul Nistrului, vom avea un foc de tabără gigantic, care va fi aprins după finalizarea programului artistic oficial și va arde până la miezul nopții.

Doritorii vor putea sta în jurul focului și comunica liber, la un pahar de vin, cu artiști, personalități și oameni care i-au fost apropiați lui Iurie Sadovnic Orheianu și care au ce povesti despre el.

MICROFONUL LIBER

Dacă ai chitară și știi saă cânți la ea, ia-o și vino la Lopatna! Asta deoarece, după încheierea programului artistic pe scena mare, toți doritorii (artiști profesioniști sau amatori), vor avea acces liber pe o scenă mică, dotată cu echipament de sonorizare, pentru a interpreta piese la chitară.

Scena mică se va afla aproape de Rugul Haiducului, prin urmare, atmosfera nocturnă va fi încălzită nu doar de către focul de tabără, dar și de strunele de chitară.

MASA HAIDUCULUI

În imediata apropiere de locul unde va avea loc concertul va fi amenajat un spațiu special, pentru gurmanzi, unde vă veți putea înfrupta cu bucate haiducești: carne friptă la foc, mămăligă cu brânză și smântână, porumb copt și alte bunătăți.

Tot acolo veți găsi diverse băuturi, de la răcoritoare, până la cele slab alcoolizate (vin, bere).

Masa Haiducului își va deschide porțile vineri, începând cu ora 13:00 și va rămâne deschisă pe toată durata Festivalului.

NOTĂ! Mâncarea și băutura vor fi oferite contra plată (la prețuri accesibile!).

TIR CU ARCUL

În cadrul Festivalului, doritorii vor putea retrăi viața de haiduc, deoarece vor avea posibilitate să-și testeze abilitățile la trasul cu arcul și arbaleta.

Tirul cu arcul se va desfășura într-o zonă special amenajată, unde vor fi asigurate toate măsurile de securitate.

TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI

În apropiere de Masa Haiducului și de Muzeul „Iurie Sadovnic Orheianu”, va avea loc și un târg al meșterilor populari, care își vor expune colecțiile și le vor demonstra vizitatorilor cum se confecționează obiectele de artizanat.

Acolo vor putea fi găsite haine tradiționale, articole din lut, piese din lemn, piele, blană și altele.

Doritorii vor avea posibilitatea și să-și procure obiecte de colecție.


ATELIERE DE CREAȚIE

Dacă vreți să veniți la Festival împreună cu copiii, nu vă faceți griji pentru ei, pentru că veți putea savura nestingherit programul artistic și să vă relaxați în voie!

Asta deoarece, special pentru cei mici, vor fi organizate ateliere de creație, la care copiii vor putea învăța cum se confecționează obiectele din lut (oale, ulcioare și bibelouri), un vechi meșteșug, specific poporului nostru.

De asemenea, vom avea pictori, care le vor face micuților tatuaje temporare, precum și le vor picta fețele, transformându-i în personaje de poveste sau în diverse animăluțe, mai mult sau mai puțin fioroase (!)

Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadovnic Orheianu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE