Asociația „Forța Fermierilor” au avut astăzi, la Președinție, o întrevedere cu Maia Sandu în speranța că vor identifica soluții pentru a salva agricultorii de la faliment. Fermierii au declarat că nu au obținut „nimic concret” în urma discuțiilor și reiau protestele din capitală, inclusiv cu tehnica agricolă. Aceștia au precizat că mâine, 5 decembrie, începând cu ora 10:30, vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale și efectua marșuri cu tractoarele.

Instituția prezidențială a anunțat, într-un comunicat, că președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu un grup de producători de cereale.

„Șefa statului a menționat că statul trebuie să fie alături de agricultori în această perioadă complicată și a accentuat sprijinul important acordat în ultimul an pentru sectorul agricol, inclusiv subvențiile de 1,9 miliarde de lei din acest an. Șefa statului a precizat că subvențiile pentru gospodăriile agricole trebuie să rezulte în afaceri competitive, care contribuie la bugetul de stat și asigură locuri de muncă. Obiectivul fondului de subvenționare este de a ajuta agricultorii moldoveni să facă produse cu valoare adăugată înaltă, să aducă profit companiilor și să contribuie la dezvoltarea economică a întregii țări. Președintele a menționat că problemele concrete trebuie rezolvate în colaborare cu Ministerul de profil și a îndemnat grupul de producători de cereale să continue discuțiile cu Executivul”, au comunicat reprezentanții Președinției.

După întâlnirea cu președintele statului „Forța Fermierilor” a publicat o declarație oficială în care s-au arătat nemulțumiți de discuția pe care au avut-o.

„În urma discuțiilor de azi fermierii din păcate nu au obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Noi am auzit recent de la ministrul Agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nic măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment cu realizare urgentă. Pentru agricultorii acum fiecare zi contează. Fiecare zi îi apropie de executare din partea creditorilor, care tot mai mult fac presiuni ”, menționează fermierii

În acest context, reprezentanții asociației au anunțat că reiau protestele.

„Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis unanim că agricultorii revin mâine în PMAN și vor efectua marșuri declarate cu tehnica agricolă începând cu orele 10:30”, au comunicat aceștea.

Fermierii cer autorităților să impună un moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, să înființeze o comisie specială care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și să aloce 50% din fondurile Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Agricultură pentru a compensa pierderile pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE