SA “Energocom” din Moldova şi Centrala Electrică Moldovenească (CEM), care aparţine companiei ruse “Inter RAO EĂS”, au semnat un contract de livrare în Moldova a energiei electrice. Tudor Copaci, vice-ministrul economiei şi comerţului al Moldovei a declarat: „În baza acestui contract noi suntem în stare să asigurăm cu energie electrică consumatorii pe parcursul unei perioade îndelungate, deoarece Ucraina ne limitează furnizările de electricitate”, transmite „Novosti-Moldova”.
La 23 decembrie, la şedinţa mesei rotunde “Componenta energetică a economiei - baza dezvoltării ţării”, organizată de reprezentanţa RIA Novosti la Chişinău, vice-ministrul economiei şi comerţului al Moldovei, Tudor Copaci au comunicat despre semnarea acestui contract. „Durata acestui contract este până la 31 martie 2010”, a menţionat Copaci.
în acest context, vice-ministrul a specificat că: „în baza acestui contract noi suntem în stare să asigurăm cu energie electrică consumatorii pe parcursul unei perioade îndelungate, deoarece Ucraina ne limitează furnizările de electricitate”.
Potrivit lui Copaci, “Energocom” a decis să caute alte posibilităţi pentru a sigura Moldova cu energie electrică, pe motiv că Ucraina a micşorat volumul de electricitate pentru Moldova.
“Principalul moment pozitiv este faptul că, în conformitate cu contractul cu CEM, nu vor exista restricţii la volumul livrărilor de energie electrică, într-al doilea rând, contractul cu Ucraina a fost semnat până în iunie 2009, iar cu CEM până la 31 martie 2010”, - a mai specificat vice-ministrul.
După cum a explicat pentru agenţia „Novosti-Moldova” directorul general al Întreprinderii de Stat “Moldelectrica” Ghenadi Dimov: „pentru producerea acestei cantităţi de energie electrică la CEM vor fi utilizate 4-5 din blocurile ei”.
Totodată, în opinia lui, energia electrică, pe care o va livra în Moldova CEM, va acoperi aproape integral consumul intern al ţării, asigurând prin aceasta securitatea ei energetică.
Menţionăm, capacitatea Centralei Electrice Moldoveneşti este de 2,52 mii MVt. Din cele 12 blocuri ale centralei în ultimii ani funcţionează 2-3. În anul 2004 sută la sută din acţiunile centralei au fost vândute întreprinderii ruso-belgiene “Saint Gidon Invest” cu 29 milioane de dolari. În anul 2005 ea a vândut 51% din acţiunile centralei Companiei ruse “Nordic” (filială a companiei RAO EĂS) cu 50 mln USD. În august 2005 “Inter RAO EĂS” a cumpărat restul acţiunilor tot cu 50 mln USD.