Statele Unite și Rusia au agende proprii pe care doresc să le abordeze cu prilejul întâlnirii de luni, 6 iulie. Moscova intenționând să discute mai multe probleme regionale, printre care cele legate de Ucraina, Caucaz, Asia Centrală și Republica Moldova, conform agenției RIA Novosti, relatează Ziua.
Președintele rus Dmitri Medvedev va discuta cu omologul său american Barack Obama timp de cinci ore în cursul zilei de azi. Pozițiile celor două părți cu privire la R. Moldova sunt ireconciliabile la o primă vedere. Washingtonul susține retragerea forțelor militare ruse din Transnistria, în vreme ce premierul rus Vladimir Putin a impus un moratoriu asupra Tratatului privind forțele convenționale din Europa care îi permite la nevoie să suplimenteze numărul militarilor ruși de la Nistru.
Agențiile de presă de la Moscova arată că Rusia înțelege importanța pentru Washington a problemelor legate de Afganistan, Iran, Irak, Orientul Mijlociu și Coreea de Nord, dar răspunde, la rândul său cu o agendă proprie, legată de Ucraina, Republica Moldova, Caucaz, Asia Centrală.
Consilierul de la Kremlin a indicat că, luni, sunt mai intâi planificate convorbirile dintre cei doi lideri în format restrâns, cu participarea miniștrilor de Externe și a consilierilor, urmând ca, după această rundă care va dura o oră, să aibă loc discuții în plenul delegațiilor celor două țări, timp de două ore și jumătate. La încheierea discuțiilor, cei doi președinți vor semna documente și vor avea o conferință de presă comună în fața celor peste 855 de ziariști acreditați la Moscova cu această ocazie.
O nouă întâlnire între Medvedev și Obama va avea loc marți, în a doua zi a vizitei șefului Administrației americane, pentru a face un bilanț al rezultatelor discuțiilor. Tot marți, președintele Obama are planificată întrevederea cu premierul Vladimir Putin.
Începând din 6 până în 8 iulie la Moscova va avea loc summitul dintre Rusia și Statele Unite.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE