Mai mulţi preşedinţi de raioane, candidaţi pe lista Alianţei “Moldova Noastră” au declarat vineri, 17 iulie, că au rămas fără resurse din cauza guvernării comuniste. Totodată, aceştia au declarat presei că sunt nemulţumiţi de reducerile fondurilor cu 20%, destinate administraţiilor publice locale de nivelul doi. 
“Suntem revoltaţi de declaraţiile Ministrului Finanţelor precum că autorităţile de nivelul doi ţin banii la cont şi special nu transferă banii pentru achitarea salariaţilor din sfera bugetară”, a precizat preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi. Acesta a mai spus că deocamdată, salariaţii din sfera bugetară şi-au primit salariile şi asta pentru că “au fost luaţi bani din fondurile destinate reparaţiilor şcolilor şi a grădiniţelor”.
Amintim că în luna aprilie, conform unei hotârâri, transferurile din bugetul de stat către administraţiile publice rationale, au fost reduse cu 20%, adică cu peste 20 mln de lei.
“În luna aprilie au fost declarate majorarea salariilor în sferele bugetare şi exact suma de 20 mln de lei promisă coincide cu suma care ulterior ne-a fost redusă”, a mai spus preşedintele raionului Căuşeni.
Potrivit datelor prezentate de preşedintele raionului Criuleni, Dumitru Simion, restanţele salariilor pentru luna iunie depăşesc un million de lei. “Banii ajung cu întârziere la noi încă din luna martie”, a declarat acesta, precizând că au atenţionat organele responsabile de acest fapt încă de atunci.
Aceeaşi situaţie se remarcă şi în Străşeni. Preşedintele raionului, Nicolae Robu a spus că restanţele se ridică la 705 mii lei, iar soldul de care dispune localitatea la moment cifrează doar 40 de mii de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE