Întreprinderile din regiunea transnistreană au exportat, în primele patru luni ale anului 2009, mărfuri şi servicii în valoare de circa 112 milioane de dolari, în scădere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Ministerului Reintegrării.
Cu aproximativ 70% a scăzut exportul de produse metalurgice şi de mărfuri din industria prelucrătoare de maşini şi electrotehnice, în timp ce livrările externe de băuturi alcoolice au scăzut la jumătate. Totodată, în primele patru luni ale anului, nu a fost exportat deloc ciment.
Pe de altă parte, în lunile ianuarie-aprilie 2009, a crescut cu 56% exportul de energie electrică (Centrala de la Cuciurgan a început livrări de curent în România), iar exportul de producţie agricolă s-a majorat de 7 ori.
Peste 55% din exporturile întreprinderilor transnistrene a fost direcţionat pe piaţa Uniunii Europene, iar 27% din livrări au mers în CSI.
Primii trei cei mai mari exportatori, în primele patru luni ale anului curent, au fost Centrala de la Cuciurgan (49 mil USD), Tirotex (48 mil USD) şi Uzina metalurgică de la Râbniţa (44 mil USD). Combinatul metalurgic a pierdut poziţia de cel mai mare exportator pe fondul reducerii cererii externe şi a taxelor de salvgardare impuse de Uniunea Europeană pentru un şir de produse fabricate de această companie.
În primele patru luni, agenţii economici din regiunea transnistreană au declarat Serviciului Vamal al Republicii Moldova importuri în valoare de 24 mil USD, în scădere cu 45% faţă de lunile ianuarie-aprilie 2008.
La Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova au fost luate la evidenţă până acum 548 de companii, dintre care 366 dispun de înregistrare provizorie, iar 182 au certificat de înregistrare permanentă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE