Consecințele invaziei militare ruse în Ucraina, impunitatea, lipsa mecanismelor eficiente de apărare a drepturilor omului și persecutarea activismului civic, sunt doar câteva aspecte identificate de Asociația Promo-LEX în domeniul respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pe parcursul anului 2022.

Cele mai importante constatări ale raportului cu privire la respectarea dreptului omului în regiunea transnistreană în anul 2022 se referă, în speță, la persecutarea persanelor care au poziție civică și vorbesc în alți termeni despre invazia rusă în Ucraina, despre respectarea drepturilor omului, problemele economice sau cele sociale. Avocatul Promo-LEX Pavel Cazacu

”Persecutarea activismului civic în regiunea transnistreană este o problemă sistemică care, din păcate, are loc de mai mulți ani, iar în ultima perioadă s-a accentuat persecutarea oamenilor mai curajoși, care încearcă să abordeze teme de interes public: situația economică, socială, politică sau respectarea drepturilor omului în regiune”, spune Pavel Cazacu.

Potrivit lui Pavel Cazacu, îngrijorarea devine și mai mare odată cu adoptarea unei așa numite legi de către presupusul procuror general al regiunii transnistrene care prevede sancționarea penală a persoanelor care vor depune către instituțiile constituționale și internaționale plângeri sau cereri referitoare la cazurile de abuz sau încălcarea drepturilor omului, săvârșite de către reprezentanții structurilor și administrației de la Tiraspol.

”Toate persoanele care se adresează în instanțele Republicii Moldova riscă până la 8 ani de privațiune de libertate. În contextul în care, Curtea Europeană a constat că peste 60% din hotărârile care au fost luate de așa numitele instanțe transnistrene sunt ilegale. Acest proiecte de lege afectează în mod iremediabil situația locuitorilor și din păcate nu există o reacție pe măsură din partea Chișinăului”, adaugă avocatul.

Vadim Vieru, director de program la Promo-LEX, susține că autoritățile Republicii Moldova ar trebui să depună mai mult efort pentru a-și apăra proprii cetățeni, indiferent dacă aceștia se află pe malul drept sau stâng al Nistrului.

”Vreau să menționez că este foarte regretabil faptul că după zeci de ani de abuzuri și ilegalități care sunt confirmate în mod repetat, se creează impresia că statul Republicii Moldova, atunci când este vorba despre drepturile omului cedează. Guvernul Republicii Moldova preferă să prioritizeze alte subiecte, decât drepturile omului. Dacă se vrea cu adevărat reintegrarea țării, atunci ar trebui să înceapă de la fortificarea Biroului pentru politici de reintegrare și elaborarea unui plan în acest sens, care să aibă drept prioritate drepturile omului”, a menționat Vadim Vieru.

Totodată, directorul de program la Promo-LEX solicită examinarea oportunității aplicării unor sancțiuni individuale față de persoanele care admit violarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune, inclusiv aplicarea interdicției de circulație și impunerea unor sancțiuni asupra proprietăților acestora din afara regiunii transnistrene.

”Atunci când vorbim despre anumite pârghii pe care le poate implementa statul, atunci putem menționa aplicarea legii în privința factorilor responsabili din regiunea transnistreană. Guvernul de la Chișinău poate să aplice legea nu în sensul represiunilor, dar că acești subiecți să înțeleagă că încălcarea drepturilor omului nu este posibilă într-un stat de drept, inclusiv în regiunea transnistreană”, opinează Vadim Vieru.

Experții Promo-LEX au mai constat că, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, în contextul riscurilor de securitate, autoritățile Republicii Moldova au avut sarcina de a interveni inclusiv la nivel informațional, gestionând criza refugiaților. Totodată, la nivel internațional, autoritățile de la Chișinău și-au consolidat poziția cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului și transformarea acestora în unele civile.

Având în vedere noile realități, Asociația Promo-LEX recomandă:

  • Obținerea garanțiilor și a accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărători ai drepturilor omului, avocați și jurnaliști;
  • Dezvoltarea capacităților Biroului Politici de Reintegrare și ale Oficiului Avocatului Poporului de implicare, gestionare și rezolvare a problemelor persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate în regiune;
  • Asigurarea protecției și reabilitarea victimelor încălcărilor drepturilor omului, care sunt supuse represiunilor din partea administrației de facto, dar și urmărirea penală eficientă a persoanelor care comit infracțiuni împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE