Chiar dacă liberalizarea pieței de asigurări în Moldova a permis ieftinirea primelor sectorul dar rămâne încă unul subdezvoltat consideră expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în acești ani, rulajul primelor de asigurări a totalizat 29,3 miliarde de lei, iar suma despăgubirilor a fost de 10,7 miliarde de lei. Suma rămasă la companiile de asigurări și brokerii care au intermediat vânzarea primelor de asigurări a fost de 18,6 miliarde de lei, notează IPN.

„Despăgubirile anuale ale companiilor de asigurări sunt de până la 40% din ceea ce plătim noi anual pentru asigurări. Este un indicator rușinos și este un dezastru. Nu poți să dezvolți o piață de asigurări dacă suma despăgubirilor este mai puțin de 40% din prime. Noi, fie plătim asigurări auto foarte scumpe, fie avem prea puține despăgubiri achitate. Trebuie să fie 60%. ca în Țările Baltice. În țările dezvoltate acest nivel este de 80-85%”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Cu referire la rata daunelor plătite, economistul a declarat că în 2024 s-a atestat o îmbunătățire a acestui indicator – 40,6%. „ Este mai bine față de anii precedenți, dar este dezastruos comparativ cu țările dezvoltate”, a declarat economistul.

Potrivit lui Ioniță, până la etapa de liberalizare și de digitalizare a pieței de asigurări, lansată la începutul acestui an de către Banca Națională a Moldovei, 45% din prime erau vândute de către brokeri, care au ridicat un comision de aproape 40% din valoarea unei prime. „Brokerii încasau peste 25% din suma rămasă după plata despăgubirilor, ceea ce arăta că aveam o piață de asigurări foarte și foarte slabă”, a mai spus economistul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE