Expertul economic Veaceslav Ioniță, are previziuni sumbre despre relația dintre mediul de afaceri și sectorul financiar-bancar. Ioniță spune într-o analiză economică că antreprenorii din Moldova nu se mai împrumută, iar profitul pe care îl obțin de pe urma afacerilor, nu îl investesc, dar duc banii la bancă. El afirmă că, creditarea netă a mediului de afaceri din Republica Moldova are o tendință negativă. Ioniță face referire la faptul că pe parcursul ultimilor ani, volumul creditelor accesate de antreprenori este mai mic decât cel al depozitelor, iar acest lucru influențează negativ economia țării.

Potrivit lui Ioniță, creditarea netă arată cât de vie și de sănătoasă este activitatea economică a unei țări și dacă agenții economici investesc sau nu în economia statului.

„Am ajuns drept rezultat că în trimestru II din 2023 aveam un surplus de lichiditate de aproape 45 de miliarde de lei. Aceștia sunt banii care stau în bănci și noi nu îi folosim. Lucrul acesta arată cât de bolnavă este economia noastră. Sistemul nostru de creditare ar trebui să fie cel puțin 60% din PIB, dar este de 2 ori mai puțin și avem încă surplus de bani”, susține expertul.

Economistul a prezentat și evoluția datelor privind accesarea creditelor de către antreprenori. Veaceslav Ioniță afirmă că în acest an, 2023, agenții economici, în medie, și-au redus portofoliul de credite cu 87 de milioane de lei lunar, implicit avem minus 4 miliarde de lei în acest an. Este ceva care nu a fost niciodată”, susține Ioniță.

Expertul în politici economice spune că în acest an portofoliul de credite destinat companiilor de construcții a scăzut cu 24 de milioane de lei, cel destinat administrațiilor publice locale - cu 49 de milioane de lei, iar cel al industriei productive - cu 169 de milioane de lei. Ioniță a mai precizat că în anul 2000 media anuală a creditelor noi luate, raportată la PIB a constituit 17,2%, iar în acest an, rata este cu 5,2 procente mai mică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE