Europa reprezintă principalul risc pentru economia mondială în 2013, a apreciat laureatul Premiului Nobel pentru Economie americanul Joseph Stiglitz, într-un articol publicat în ediţia de miercuri a cotidianului Handelsblatt, preluat de France Presse.

"Riscul real pentru economia mondială se află în Europa", a apreciat Stiglitz, referindu-se mai ales la dificultăţile economice din Spania şi din Grecia. Aceste ţări "se află într-o criză din care nu se întrevăd semne că ar putea să iasă", a explicat el.
În ceea ce priveşte ieşirea din agitaţia prezentă în zona euro de mai multe luni, economistul american a respins principiul pactului bugetar, ce 'nu este o soluţie", şi a opinat că achiziţionarea de obligaţiuni de stat de către Banca Centrală Europeană /BCE/ nu poate fi decât un "medicament temporar".
"Dacă BCE va face din continuarea politicilor de austeritate o condiţie pentru finanţările sale, aceasta va avea drept singură consecinţă agravarea stării bolii", a subliniat Stiglitz. Până acum, responsabilii politici europeni nu au reuşit să se pună de acord asupra implementării unui adevărat pact de creştere pentru ţările aflate la periferia zonei euro, a continuat el. În fine, profesorul de la Columbia University nu a exclus noi turbulenţe în zona euro în anul ce tocmai a început.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE