Estonia este cea de-a 17 ţară care va intra în zona euro, după ce Comisia Europeană (CE) a precizat, miercuri, 12 mai, că economia ţării a îndeplinit toate criteriile de aderare, notează EUobserver. Totodată, Estonia este prima ţară din spaţiul ex-sovietic care va trece la moneda unică.
Decizia de primire a Estoniei în zone euro vine în contextul unei crize fără precedent în zona monedei unice, care a dus la crearea unui plan de salvare a acestei monede, în valoare de 750 de miliarde de euro.
Odată cu anunţul acceptării Estoniei în zona euro, oficialii europeni s-au grăbit să sublinieze atracţia pe care moneda euro o exercită la nivelul Bătrânului Continent. “Nimeni nu vrea să renunţe la moneda unică, iar alte state vor să o adopte”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
În ceea ce priveşte procedurile care trebuie urmate, recomandarea CE va trebui să fie acceptată de liderii Uniunii Europene, în cadrul unui summit care va fi organizat în luna iunie. Dacă miniştrii de finanţe din UE îşi vor da accordul, Estonia se va alătura zonei euro pe 1 ianuarie 2011.
Tot miercuri, reprezentanţii CE au declarat că alte 8 ţări europene nu sunt pregătite încă să se alăture zonei euro: România, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia şi Suedia.
Estonia, o ţară cu 1,3 milioane de locuitori, sperase iniţial să adopte moneda unică în 2007, însă nu a putut face asta din cauza ratei mari de inflaţie pe care a avut-o la vremea respectivă. În prezent, cifrele economice ale Letoniei reprezintă un motiv de invidie pentru statele UE. Potrivit estimărilor, în 2010 deficitul bugetar va fi de 2,4% din PIB, iar datoria statului va fi de 9,6% din PIB. În contrast, deficitul bugetar mediu al statelor din zona euro va reprezenta 6,6% din PIB, în vreme ce datoria medie se va ridica la un procent extrem de ridicat, 84,7% din PIB.