"Informarea opiniei publice din Republica Moldova şi România cu privire la realităţile din cele două state şi promovarea unei percepţii corecte a imaginii României reprezintă pentru noi o preocupare constantă, care şi-a dovedit necesitatea acută în special în momentele din aprilie 2009 de la Chişinău", se arată în scrisoarea semnată de Baconschi, citată de Agerpres.
Ministrul consideră că prin crearea acestui studio rigoarea impusă de standardele unei televiziuni publice ar avea un efect pozitiv asupra percepţiei cetăţenilor din Republica Moldova asupra spaţiului cultural românesc.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis miercuri, 12 mai, să transmită scrisoarea ministrului de Externe Comisiei de cultură şi SRTv pentru a analiza oportunitatea deschiderii acestui birou teritorial.
Pe 19 aprilie preşedintele - director general demis al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Alexandru Sassu, a discutat cu premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, şi cu ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, despre posibilitatea retransmiterii programelor televiziunii publice româneşti în R. Moldova.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre crearea unui studio TVR la Chişinău, cele două părţi urmând să identifice, în cel mai scurt timp, formele legale.
Transmisiunea TVR 1 în Republica Moldova a fost sistată pe 27 septembrie 2007, în urma deciziilor luate de Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chişinău, în condiţiile în care Televiziunea Română avea licenţă de retransmitere a programelor sale până în 2011. În prezent, TVR 1 este retransmis prin cablu, având însă o acoperire limitată, în principal în Chişinău.