Președintele iranian Ebrahim Raissi a murit într-un accident de elicopter duminică, în condiții de ceață densă într-o zonă muntoasă, în timp ce se întorcea dintr-o călătorie în apropiere de granița cu Azerbaidjanul, a declarat luni un oficial iranian pentru agenția Reuters. Toți pasagerii elicopterului, inclusiv ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, au pierit în accident, a anunțat agenția de presă Mehr.

Unul dintre vicepreședinții republicii islamice, Mohsen Mansouri, a confirmat moartea lui Ebrahim Raissi într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X.

UPDATE Ora 10:34 Israelul nu este implicat în moartea lui Raisi, afirmă un oficial

În prezent, toate indiciile arată că elicopterul s-a prăbușit din cauza vremii nefavorabile și a vizibilității reduse. Corpurile victimelor accidentului de elicopter, inclusiv cel al președintelui, au fost recuperate (servicii de urgență)

Salvatorii iranieni au recuperat trupurile președintelui iranian Ebrahim Raissi și ale altor opt pasageri din elicopterul care s-a prăbușit cu o zi înainte în nord-vestul țării, a anunțat luni dimineață Semiluna Roșie.

„Suntem în curs de a transfera corpurile martirilor la Tabriz”, principalul oraș din nord-vestul țării, a declarat șeful Semilunii Roșii, Pirhossein Koulivand, la televiziunea de stat, anunțând încheierea operațiunilor de căutare.

Guvernul iranian a afirmat luni într-o declarație că moartea președintelui Ebrahim Raissi într-un accident de elicopter nu va provoca „nici cea mai mică perturbare în administrarea” țării.

„Președintele harnic și neobosit al poporului iranian (…) și-a sacrificat viața pentru națiune”, a precizat guvernul. „Asigurăm națiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul poporului, nu va exista niciun fel de perturbare în administrarea țării”, a adăugat acesta.

Ales președinte în 2021, Ebrahim Raisi a dus economia iraniană într-o criză majoră și a condus în paralel o represiune dură împotriva protestatarilor și a femeilor care au sfidat restricțiile islamice.

La un an după alegerea sa, clericul de rang mediu a ordonat înăsprirea legii hijabului și a castității, restricționând și mai mult îmbrăcămintea și comportamentul femeilor. La câteva săptămâni de la începerea represiunii, tânăra Mahsa Amini a murit în custodia poliției, după ce poliția morală a arestat-o pentru că purta un hijab „necorespunzător” și încălca legea actualizată.

Prim-vicepreședintele iranian Mohammad Mokhber urmează să îi ia locul lui Ebrahim Raisi în funcția de președinte interimar după decesul lui Raisi în urma accidentului de elicopter de duminică, potrivit presei internaționale. Mokhber (69 de ani) ar urma să organizeze alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile.

Mohammad Mokhber și-a obținut poziția de prim vicepreședinte prin faptul că a gestionat o mare parte din finanțele liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, scrie Jerusalem Post.

El este, de asemenea, expertul principal al ayatollahului în ceea ce privește gestionarea unei economii de „rezistență” pentru a menține Iranul pe linia de plutire în ciuda anilor de sancțiuni globale.

Publicația israeliană arată că noul președinte interimar a servit în divizia medicală a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice în urmă cu zeci de ani.

Mokhbar a fost una dintre primele numiri ale lui Raisi atunci când a fost ales președinte în august 2021.

În 2010, Uniunea Europeană l-a sancționat pe Mokhber pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau de rachete balistice”, dar doi ani mai târziu l-a eliminat de pe lista sancțiunilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE