LIVE TEXT: 22:40 Cabinetul iranian s-a reunit în sesiune de urgență după prăbușirea elicopterului președintelui Raisi, transmite IRNA. Vicepreședintele Mohammad Mokhber a prezidat sesiunea care a vizat mobilizarea întregului potențial și a capacităților guvernului pentru a găsi elicopterul lui Raisi și al anturajului.

Mokhber a ordonat ministrului sănătății, Bahram Einollahi, și vicepreședintelui pentru afaceri executive, Mohsen Mansouri, să se deplaseze în regiunea în care se crede că s-a prăbușit elicopterul pentru a superviza operațiunile de căutare și salvare din zonă

LIVE TEXT: 22: 30 Ministrul adjunct de externe al Iranului, Mehdi Safarah, a declarat: „Al Hashem (un pasager al elicopterului prezidențial) a fost contactat de două ori și a spus că nu se simte bine și că aude zgomotul ambulanțelor”.

LIVE TEXT 22:15: Locația exactă a prăbușirii elicopterului a fost stabilită. Comandantul Armatei Azerbaidjanului de Est a spus: „În urmă cu câteva minute, a fost primit un semnal de la locul dezastrului de la un elicopter și telefonul mobil al unuia dintre membrii echipajului. Chiar acum ne îndreptăm spre această regiune Sper să spun oamenilor vești bune.”

Lungimea zonei în care ar fi putut cădea elicopterul președintelui este de aproximativ 20 de kilometri.

Un elicopter care îi transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi și pe ministrul său de externe s-a prăbușit duminică în timp ce traversa un teren muntos pe o ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters. Oficialul a precizat că viețile lui Raisi și a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian sunt „în pericol în urma prăbușirii elicopterului”, care a avut loc pe drumul de întoarcere dintr-o vizită la granița Iranului cu Azerbaidjanul. Intervenția salvatorilor este îngreunată de condițiile meteo nefavorabile.

Vineri, preşedintele iranian s-a deplasat la graniţa cu Azerbaidjanul pentru a inaugura un baraj între cele două ţări şi s-a întâlnit cu omologul său azer. Deocamdată nu au fost difuzate informaţii privind starea de sănătate a ocupanţilor elicopterului prezidenţial, în care se afla şi ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, dar se pune deja problema continuităţii statului în cazul în care preşedintele Republicii nu-şi va putea exercita atribuţiile oficiale.

Situaţia este prevăzută în mod expres la articolul 131 din Constituţia iraniană, care stipulează că „în caz de deces, revocare din funcţie, demisie, absenţă sau boală de peste două luni a preşedintelui Republicii, prim-vicepreşedintele republicii, sub rezerva acordului Liderului, preia atribuţiile şi responsabilităţile preşedintelui, iar un consiliu format din preşedintele Adunării, şeful sistemului judiciar şi prim-vicepreşedintele republicii este obligat să ia măsuri pentru a asigura alegerea unui nou preşedinte al republicii în termen de cel mult cincizeci de zile”. În acest caz, din 2021, prim-vicepreşedintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene şi fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul ţării. El a fost numit în acelaşi an în care conservatorul Ebrahim Raisi a fost ales preşedinte al Republicii Iraniene. În caz de incapacitate a lui Raïsi, Mohammad Mokhbér ar urma să asigure interimatul pentru o perioadă de maximum cincizeci de zile.

De la Revoluţia islamică din 1979, Iranul este o teocraţie de un tip special, cu două capete, întrucât puterea supremă îi aparţine Liderului Revoluţiei, Ali Khamenei. El este ales de o Adunare a experţilor formată din 86 de clerici, care sunt la rândul lor aleşi prin vot universal direct. De la revizuirea constituţională din 1989 şi de la eliminarea funcţiei de prim-ministru, preşedintele Republicii este şeful puterii executive, în calitate de şef al guvernului. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE