Edilul capitalei, Ion Ceban este acuzat de incompetență de premierul Recean în problema salarizării asistenților sociali. Recean spune că Primarul Ceban a cauzat o problemă foarte gravă în Chișinău și a dat afară ilegal peste 600 de asistenți personali și a tăiat salariile la alte câteva sute. Acești oameni au în îngrijire rude cu dizabilități severe și primarul i-a lăsat fără venituri.

„Guvernul nu va permite ca asistenții personali să stea blocați între incompetența primarului Ceban de a administra banii publici și victimizarea lui prin minciuni. Am promis o soluție și am identificat-o: toți asistenții personali care au avut de suferit de pe urma deciziilor ilegale ale primarului vor fi reangajați de minister”, a scris Recean

Primăria Chișinău a venit cu o reacție la declarația premierului. Municipalitatea menționează că Guvernul a generat el ănsuși problema asistenților sociali după care anunță că le va rezolva

„Guvernul cauzează probleme grave la Chișinău, după care face politică și declară că rezolvă aceste probleme, inclusiv este situația asistenților personali, când au tăiat finanțarea pentru acești angajați anume din municipiul Chișinău. De acest lucru și-au dat seama și asistenții personali care erau manipulați că primăria ar fi vinovată, iar când au înțeles că a fost jocul politic al guvernării, oamenii le cer socoteală, iar ei, chipurile, rezolvă problema dând indicații tot Primăriei Chișinău și tot din bugetul municipal”, menționează Primăria capitalei.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a declarat la Guvern că statul va reangaja, începând din luna mai, cei aproximativ 650 de asistenți personali care au fost demiși de Primăria municipiului Chișinău. Totodată, cele 550 de persoane, cărora le-a fost redusă norma de muncă, vor fi remunerate cu normă întreagă, așa cum a fost până în luna ianuarie a anului curent.

Totodată, potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în luna martie, toți asistenții personali care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale Primăriei municipiului Chișinău vor primi o plată în sumă fixă de 5000 de lei, iar în aprilie vor beneficia de încă un ajutor bănesc, în funcție de proporția în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE