Economistul Viorel Gîrbu avenit cu o reacție la proiectul politicii bugetar fiscale și vamale pentru anul 2023. Acesta se arată profund indignat de prevederile care se regăsesc în cel mai important document pentru anul viitor, în special că autoritățile își propun să crească veniturile la buget în urma impozitării consumului populației.

”Veniturile vor crește în special din impozitarea consumului populației (care urmează să fie realizat nu este clar din care surse, creșterea cheltuielilor cu plata salariilor și prestațiilor sociale este mai mică decât creșterea anticipată a veniturilor din încasarea TVA), granturi și împrumuturi interne. La partea de cheltuieli, desigur, cele mai multe mijloace se alocă pentru plata dobânzilor (salut cald colegilor din BNM; MF și BNM sunt peste drum, ei nu pot să discute între ei?)”, explică Gîrbu.

Distribuirea cheltuielilor pe funcțiile publice este și mai ciudată, spune expertul

”Este criză în economie. Guvernul: ”nu, n-am auzit”, cheltuielile cu serviciile în domeniul economiei (-) 3 mld. lei față de anul curent. Este criză energetică în țară. Guvernul: ”nu, n-am auzit”, cheltuielile cu gospodăria de locuințe (-) 0,4 mld. lei față de anul curent”, mai adaugă Viorel Gîrbu.

Cheltuielile cresc la:

”Apărare națională, unde? Ocrotirea sănătăţii, unde? Învăţământ, unde? Învăţământ nedefinit după nivel. Protecție socială, unde? Ce ”***” este aceasta? Guvernul în care țară guvernează?”, se întreabă retoric Viorel Gîrbu.

Amintim că proiectul politicii bugetar fiscale și vamale va fi suspus votului în Parlament săptămâna viitoare. Guvernul a aprobat documentul la doar câteva ore de la publicarea acestuia pentru consultări publice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE