Statutul, conduita și etica deputatului în Parlamentul Republicii Moldova vor fi reglementate. După mai multe amânări, Parlamentul va avea o lege care va viza conduită parlamentară. Inițiativa legislativă are scopul de a asigura implementarea standardelor europene privind fortificarea procedurii legislative, luptei cu corupția și evitarea conflictelor de interese. Astfel, se va pune accent pe crearea unei culturi politice, responsabilități și a unui comportament decent al deputaților. Proiectul a fost elaborat la recomandarea partenerilor externi în cadrul unui grup de lucru din care au făcut parte atât deputați din majoritatea parlamentară, cât și din opoziție.

Documentul stabilește reguli generale de conduită în incinta Parlamentului, precum și restricții de comportament în cadrul ședințelor. Totodată, este reglementată conduita parlamentarului în raport cu publicul și cu reprezentanții mass-media. În context, pe durata mandatului, va fi instituită Comisia de etică și conduită parlamentară, care va examina cazurile de încălcare a normelor. Aceasta va fi constituită din 11 membri (câte patru deputați propuși de majoritatea și de opoziția parlamentară și trei membri propuși de organizațiile societății civile). Componența nominală a Comisiei și președintele acesteia vor fi aprobate prin hotărâre de Parlament, la propunerea Biroului permanent.

Proiectul de lege conține prevederi clare privind mandatul deputatului, încetarea de drept a calității de deputat, demisia, temeiurile de ridicare a mandatului de deputat, incompatibilitățile și procedura de declarare și înlăturare ale acestora, imunitatea parlamentară absolută și relativă, procedura de ridicare a imunității parlamentare. Totodată, documentul conține și prevederi despre asigurarea și garanțiile de exercitare a mandatului de deputat. Sunt prevăzute și sancțiuni pentru legislatorii care vor încălca legea sub formă de:

a) avertisment;

b) chemarea la ordine;

c) retragerea cuvântului;

d) retragerea cuvântului și lipsirea de cuvânt pe întreaga durată a ședinței;

e) lipsirea de cuvânt pe o durată de până la 5 ședințe;

f) interzicerea participării la ședințele Parlamentului pe o durată de până la 10 ședințe;

g) eliminarea din sala de ședințe;

h) financiare;

i) excluderea din componența delegațiilor parlamentare permanente la organizațiile internaționale;

j) limitarea drepturilor de acces la informații confidențiale.

Documentul va fi propus spre adoptare în a doua lectură, în plenul Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE