Veteranii conflictului de la Nistru au ajuns la Parlament după ce anterior au pichetat clădirea Guvernului. Supărați că guvernarea i-a ignorat și nu le majorează plățile sociale pentru anul viitor, aceștea au solicitat o întâlnire cu Deputatul Lilian Carp. În fața lor a ieșit, însă,deputatul PAS Boris Marcoci, care a fost însă fluierat și huiduit, dar care a făcut o promisiune veteranilor că le va soluționa problema.
Veteranii sunt nemulțumiți pentru că în 2024 alocațiile sociale pentru ei nu vor crește și cer ca bugetul să fie modificat. În martie 2023, cuantumul alocației lunare de stat acordate mai multor categorii de populație, inclusiv veteranilor de pe Nistru, a fost majorat cu 250 de lei. Astfel, în funcție de categorie, suma primită lunar variază între 800 și 1800 de lei.
Veteranii conflictului de la Nistru au ajuns la Parlament, după ce, anterior, au pichetat clădirea Guvernului.
„Până în prezent, guvernarea a evitat un dialog privind examinarea revendicărilor veteranilor de război în vederea sporirii gradului de protecție socială prin adoptarea unei noi Legi cu privire la veteranii de război și acordarea dreptului la recalcularea pensiilor pentru cei care au muncit și muncesc după ieșirea la pensie. Peste 80 de procente dintre veteranii de război trăiesc în sărăcie, zilnic, mor aproximativ câte trei foști combatanți. În același timp, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2024 aprobat de Parlament nu prevede majorarea alocațiilor lunare pentru veteranii de război. Ca urmare a acțiunilor de protest am convenit cu deputații să constituim un grup de lucru până la data de 20 decembrie.Totodată s-a convenit majorarea alocațiilor lunare cu 300 de lei” spune unul din liderii veteranilor, Nicolae Gîrbu.
În Republica Moldova sunt peste 20 de mii de veterani ai războiului de pe Nistru.