După ce agricultorii au anunțat proteste pentru mâine, 21 iunie, fiind nemulțumiți de inacțiunea autorităților și prețul mare la carburanți, premierul și-a găsit nițel timp în agendă pentru a discuta cu aceștia.

”Cu mare întârziere, dar avem reacția conducerii țării. Azi, la orele 16:00, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor din mai multe raioane vor avea întâlnirea cu doamna prim-ministru la solicitarea ei”, se arată în anunțul AFF.

Amintim că, fermierii au anunțat că ies mâine, 21 iunie, la protest. Asociația Forța Fermierilor anunță că ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu nici un rezultat, iar prim-ministra „nu a găsit timp să discute cu  reprezentanții organizației”.

„Piața motorinei angro practic nu mai există în Moldova. Prețul la diesel se apropie de 33 lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit până la 24 mii lei per tona. În mai puțin de un an prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300 %, iar la inputuri cu peste 400 %”, se arată în comunicatul emis de Asociație.

Asociația Forța Fermierilor anunță pentru 21 iunie , orele 10:00, un protest local de avertizare cu tehnica agricolă în mai multe raioane. Asociația reiterează că evenimentul poartă un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată. Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile – factorii de decizie și așteaptă ca persoanele respective să vină mâine în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli.

Revendicările fermierilor pentru perioada imediat următoarea rămân neschimbate. Astfel, aceștia cer:

restituirea fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;

compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;

neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru;

deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grâu de la fermierii autohtoni.

Totodată, Asociația spune că în cazul în care protestul fermierilor va fi ignorat de conducerea țării, aceștia își rezervă dreptul să continue protestele și în alte locuri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE