Șeful Procuraturii Anticorupție acuză ministerul Justiției că a „sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor”. „În vara lui 2023 am atenționat conducerea țării despre lucrurile pe care le vedeam eu din interior, anume în legătură cu Ilan Șor. La acel moment, Ministerul Justiției și Comisia Juridică din RM promovau și apărau interesele avocaților și nu pe ale statului. MJ a sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor”, a declarat Dragalin la Realitatea live, notează unimedia.info

„În ianuarie 2023, PA a făcut o propunere pentru o modificare legislativă la articolul care prevede corupția finanțată de de un grup criminal. De atunci am explicat că ne-ar ajuta foarte mult, pentru așa fel de infracțiuni, trebuia să fie adăugat un alineat cdare să ne permită persoanele care proactiv cooperează, care sunt de acord să înregistreze pe alții, să ajute ancheta, să ne ajute pe noi să ajungem la nivel înalt să poată fi eliberate de răspundere și să primească anumite beneficii. A fost respinsă de Ministerul Justiției. Eu m-am adreat la Igor Grosu, la Dorin Recean, doar după nu știu câte ședințe, la sfârșitul anului 2023 Parlamentul a introdus ceea ce am solicitat noi. Era vorba despre un alineat foarte scurt, pe care noi l-am explicat și am atenționat, aceasta atinge securitatea statului și a durat nu știu de ce un an ca Parlamentul să accepte aceată modificare, care după asta ne-a promis să mergem înainte mult mai repede pe dosare, dar am pierdut efectiv aproape un an, pentru că nu puteam folosi așa instrument să convingem persoanele care erau gata să coopereze cu noi”, a punctat șeful Procuraturii Anticorupție.

„O altă chestie pe care tot vreau să pun accentul, din punct de vedere al efortului depus de PA, de a combate corupția și acțiunile infracționale anume ce ține de Ilan Șor, PA este instituția care a obținut o sentință definitivă în privința lui Șor, în aprilie 2023 - 15 ani de închisoare.

Apoi eu, tot în vara lui 2023 am atenționat iarăși conducerea țării, despre lucrurile pe care le vedeam eu din interior, anume în legătură cu Ilan Șor. Citez: „În opinia mea, la moment, Ministerul Justiției și Comisia Juridică din RM promovează și apără interesele avocaților și nu ale statului, spre exemplu prin promovarea legii cu privire la amnistie, imunitatea avocaților ș.a. Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a lui Ilan Șor. Eu am pregătit textul pentru cererea de extrădare conform formularului de pe pagina Comisiei Europene, am agreat întregul conținut cu procurorii din Israel, iar MJ refuză să trimită versiunea necesară, care ar asigura succes în acest caz. Eu am trimis acest mesaj în iunie 2023 și consider că relația rece între mine și conducerea țării a început cu mult timp înainte, doar că acum a devenit public pentru toată lumea”, a dezvăluit Veronica Dragalin.

„Competența de a trimite cererea de extrădare este a ministerului Justiției, nu a PA, așa scrie la noi în lege. Noi când lucram la cum să arate această cerere, care e conținutul, care e formatul, că trebuie adus argumentul cutare, s-a refuzat mult timp, până la momentul în care a trebuit să mă adresez președintelui țării, prim-ministrului și președintelui Parlamentului, ca să insist că versiunea conformă Comisiei Europene să fie trimisă. Până la urmă am reușit să trimitem versiunea noastră, dar eu nu înțeleg de ce persoane din instituțiile statului refuzau să promoveze lucruri care sunt în interesul țării noastre, pentru a-l aduce acasă pe Șor, ca să-și execute pedeapsa cu închisoarea aici. Acuzațiile că PA sunt nefondate, iar relația mea cu alte instituții în stat e rece de foarte mult timp, inclusiv din iunie 2023 și mai devreme”, a explicat Dragalin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE