Peste două milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului au fost cheltuiţi, cu titlu „secret”, în anul 2008 pentru procurarea a şase apartamente pentru persoane apropiate fostului preşedinte, Vladimir Voronin, şi pentru două persoane emerite ale R. Moldova, scrie Jurnal de Chișinău. Iar în data de 18 ianuarie 2010, Guvernul a desecretizat aceste hotărâri secrete ale fostului executiv.
De aceste locuinţe au beneficiat şoferul lui Vladimir Voronin, un fost învăţător al acestuia, ex-ministrul Culturii, Mihai Barbulat (pe atunci şef al Serviciului protocol al preşedintelui R. Moldova – n.r.), interpreta Nelly Ciobanu (care a cântat în mai multe campanii electorale pentru PCRM – n.r.), dar şi oamenii emeriţi Victor Gherlac şi Lidia Panfil.
Cele şase apartamente au fost procurate pe parcursul mai multor ani (din 2005 şi până în 2007 – n.r.) la indicaţia Preşedinţiei.
Dacă despre generosul cadou al lui Voronin pentru Barbulat nu s-a ştiut până acum, apoi despre apartamentul pe care Voronin i l-a dăruit lui Victor Gherlac cu ocazia celei de-a 90-a aniversări presa a scris cu mare fast la vremea respectivă. ”De la 80 de ani până la 90 de ani, regizorul Victor Gherlac a locuit într-o cameră de cămin. Odată cu împlinirea vârstei de 90 de ani, preşedintele Vladimir Voronin l-a felicitat şi, aflând de condiţiile în care trăia bătrânul regizor, i-a oferit un apartament”, scria atunci un ziar de la Chişinău. Straniu este însă că la doar 17 zile din momentul înregistrării dreptului de proprietate asupra apartamentului, Gherlac l-a vândut, cumpărându-şi o altă garsonieră.
Cel de-al treilea apartament, cu o cameră, pentru care s-au plătit 144 de mii de lei din bani publici, i-a fost dăruit interpretei Nelly Ciobanu, care amintim că a evoluat la mai multe concerte electorale organizate de PCRM din 2005 încoace. Urmând exemplul lui Gherlac, Nelly de asemenea a vândut garsoniera peste 15 luni după ce a primit-o. Contactată de JURNAL, interpreta nu a vrut să vorbească, spunându-ne vădit iritată că este la doctor şi că o doare inima.
Amintim că în anul 2008, mai multe raioane ale R. Moldova au avut de suferit în urma inundaţiilor. Guvernul a reuşit cu greu să facă faţă atunci situaţiei pentru că în fondul de rezervă rămăseseră puţini bani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE