Guvernatorul demisionar al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a menționat astăzi în plen că despre situația dezastruoasă din cadrul Băncii de Economii au fost atenționați prin scrisori și acte foștii prim-miniștri și miniștri ai Finanțelor. Drăguțanu a spus că începând cu 2011, fostul prim-ministru Vlad Filat a fost atenționat despre acest lucru.
„Și în anul 2012 a fost informat prim-ministrul Vlad Filat Filat, în septembrie 2012 – ministrul Negruța, în februarie 2013 – am venit cu recomandarea cu privire la majorarea capitalului, în ianuarie 2014 a fost informat premierul Leancă, în februarie - am anunțat premierul Leancă despre plasamente și în aprilie am informat prim-ministrul Gaburici, cu privire la măsurile care trebuie luate. Măsuri trebuiau luate încă în ianuarie 2014, deci garanții trebuiau emise în ianuarie 2014. Atunci pierderile ar fi fost cu 6 miliarde de lei mai mici decât în prezent. Noi cu prim-minsturul Leancă am ajuns să ne întâlnim chiar și săptămânal”, a declarat Dorin Drăguțanu.
De asemenea, guvernatorul a specificat că în anul 2011 creditele neperformante au ajuns la suma de 913 mln de lei, pe când în 2013 – deja la 1,4 mlrd de lei. „Eu personal sunt împotriva oricăror bănci de stat și mă bucur că acest lucru s-a finalizat în R. Moldova. Pentru că e extrem de costisitor și prost adminsitrat”, a argumentat guvernatorul BNM.
Mai mult, Drăguțanu a specificat că a descoperit ulterior la BEM faptul că o parte din creditele neperformante de circa 930 mln de lei au fost vândute unei comanii off-shore. „La acea dată consiliul de adminitație al BEM era controlată de către stat. Acele tranzacții s-au adeverit a fi false, contractele s-au reziliat imediat cum a apărut administrația apecială, datoriile s-au întors la BEM, iar acționarii au luat parte la o operațiune frauduloasă”, a spus Drăguțanu.
Astfel, o mare parte a creditelor frauduloase au fost artificial închise prin intermediul unei firme off-shore „Fortuna Limited”. „Noi am identificat că acea operațiune a fost fruaduloasă, bazată pe o „adunare” inexistentă care ar fi avut loc în Ucraina, dar care nu a avut și desigur că nu s-a decis să fie acordate unele credite.
Noi am descoperit o creanță de 14 mlrd de lei de la „Fortuna Limited”. Contractul semnat era foarte interesant gândit, practic banii trebuiau fi întorși la sfârșitul a 5 ani. Dar luna trecută „Fortuna” nu a mai plătit cele 5 mln de lei și deja presupunem că acel credit este neperformant”, a adăugat guvernatorul BNM.