La 35 de ani, Novak Djokovic (5 ATP) s-a calificat în a zecea finală a carierei, în Openul Australian. Cel mai titrat tenismen din istoria Grand Slam-ului de la Melbourne și-a confirmat statutul în semifinala cu Tommy Paul (25 de ani, 35 ATP), pe care a finalizat-o în minim de seturi, scor 7-5, 6-1, 6-2.

Cu ocazia partidei de azi, Nole îşi trece în CV al 1248-lea meci în circuit (îl egalează pe Guillermo Vilas). Doar Roger Federer, Ivan Lendl şi Rafael Nadal au jucat mai multe.

În ultimul act, pe sârb îl aşteaptă Stefanos Tsitsipas, cel care a trecut în 4 seturi de Karen Khachanov. Cei doi s-au întâlnit de 12 ori până în prezent, fostul lider mondial conducând cu 10-2 (Nole a câştigat ultimele 9 meciuri directe).

Învingătorul din finala de duminică  va fi şi noul număr unu mondial, Alcaraz urmând a ceda, cel puţin pentru moment, fotoliul de lider ATP.

Finala de duminică va fi o reeditare a celei de la Roland Garros din 2021. Atunci, Nole revenea de la 0-2 la seturi, pentru a se impune, scor 6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4. Sportivul elen e la a doua sa finală de Grand Slam din carieră.

Dacă se va impune în finala de duminică, programată de la ora 10:30, Novak Djokovic va redeveni lider ATP și va egala recordul lui Rafael Nadal, în clasamentul care numără titlurile de mare șlem câștigate.

Doar Djokovic și Nadal au reușit să joace minim 10 finale în același turneu de mare șlem, la Melbourne, respectiv Paris.

La interviul acordat pe teren, Djokovic le-a mulțumit fanilor, dar și colaboratorilor care i-au fost alături în drumul către finală:

 „Fanii înseamnă totul pentru mine în această etapă a carierei. Am nevoie de această energie pe care mi-o oferă. Nivelul meu de energie a fost 110%. Nu mi-am imaginat că voi juca pentru al 10-lea titlu la Australian Open. Încerc să mă bucur de acest moment. Vreau să le mulțumesc celor din echipă pentru că sunt alături de mine în fiecare zi. Este și succesul lor în aceeași măsură”, a declarat Djokovic.

Novak Djokovic se va duela cu Stefanos Tsitsipas, într-o reeditare a finalei de la Roland Garros 2021, câștigată dramatic de sârb cu 6-7(6), 2-6, 6-3, 6-2, 6-4:

„Am fost condus cu 2-0 la seturi, am amintiri frumoase de la acel meci. A fost un duel dur, fizic, mental, așa cum se întâmplă de obicei împotriva lui Stefanos. A crescut, este unul dintre cei mai interesanți jucători și îl respect. Dar duminică va fi o luptă dură pentru amândoi”, a spus Djokovic despre adversarul din finală.

„Să câștigi turnee de Grand Slam și să fii numărul 1 mondial e cel mai important vârf pe care îl poți cuceri ca tenismen”, a mai  spus Novak. Jucătorul care va ridica trofeul deasupra capului va încasa și un cec în valoare de 2,05 milioane de dolari. Dacă triumfă la Australian Open pentru a 10-a oară, sârbul va egala recordul de 22 de titluri de Grand Slam deținut de spaniolul Rafael Nadal.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE