Ceea ce avem astăzi în justiție este rezultatul unei reforme superficiale și goanei după like-uri pe Facebook din partea celor cu intenții bune și a unei lupte acerbe pentru influență a acelorași baroni din justiție care controlează astăzi nu doar deciziile date de procurori sau judecători, dar și alte procese vitale pentru existența statului Republica Moldova” – a declarat Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), în cadrul unei conferințe de presă.

El mai spune că sistemul judiciar se află în pragul unui colaps și riscă să discrediteze definitiv reforma justiției. Potrivit lui Plîngău

influența unor oameni în justiție este rezultatul unor înțelegeri generate de factorul politic care nu a dorit o reformă temeinică, dar a preferat instituirea unui vremelnic control asupra anumitor procese. „Ei au fost în grația politică a lui Vladimir Plahotniuc, unii au lucrat cu Igor Dodon, iar astăzi unii sunt prezentați drept oameni buni și se bucură de protecția fie a ministerului Justiției, a unor deputați din Parlament sau chiar a unor oameni care au o vagă responsabilitate în cadrul aparatului Președintelui Republicii Moldova. Astăzi, ne aflăm în pragul unui colaps al sistemului judiciar și discreditării definitive a reformei justiției vociferate cu mult fast, dar care în esență nu are la temelie o strategie și o viziune față de modul ce vrem acum și încotro vrem să ajungem. În esență, suntem martorii unor showuri și justiție televizate, care nu se soldează cu nimic altceva decât rețineri, eliberări și scuze publice, lupte crâncene pentru sfere de influență din cadrul organelor de drept dar și a diferitor grupuri din sfera politică, haos în spatele căruia se ascund compromiteri de dosare împotriva corupției mari”, a mai spus politicianul.

„(…)Vedem aceleași personaje care au făcut sluj pentru PD-ul lui Plahotniuc, PSRM-ul lui Dodon, în anturajul PAS-ului, fiind prezentați drept oameni buni. Iar toți cei care critică numirile controversate sunt supuși unui linșaj mediatic și se exercită o presiune prin intermediul proceselor judiciare pentru a fi reduși la tăcere. Este și cazul meu și a colegilor din Platforma DA care avem zeci și sute de citații pentru lezarea onoarei și demnității ale unor oameni care se bucură în continuare de impunitate și o justiție coruptă și selectivă.

(…)În consecință, Platforma Demnitate și Adevăr face apel către societatea civilă, presa liberă și independentă să lanseze platforme de discuții pe tema justiției, să nu mai închidă ochii la derapajele, dezastrul și incapacitatea reformării sistemului”, a mai spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE