Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica moldova într-un nou dosar. Este vorba despre reclamantul Corneliu Savca, un chișinăuian născut de 46 de ani, informează Politik.md.
În martie 2008, reclamantul a fost arestat, fiind suspectat de participare într-un grup criminal specializat în contrabanda cu heroină. În octombrie 2009, el a fost găsit vinovat de alte infracțiuni, în particular neglijență și abuz de putere, fiind condamnat la cinci ani și nouă luni de închisoare. Această sentință a fost ulterior atacată cu apel, reclamantul a fost eliberat, iar examinarea cauzei continuă și în prezent.
Între reținerea reclamantului și condamnarea acestuia, el a fost deținut în arest preventiv. Detenția sa a fost prelungită de-a lungul acestui timp pe motiv că el a fost acuzat de comiterea unei infracțiuni grave și că există un risc sporit de a se sustrage și a obtrucționa desfășurarea urmăririi penale.
În fața Curții, reclamantul s-a plâns că condițiile sale de detenție au fost degradante, în particular, celulele erau supraaglomerate, murdare și infectate cu paraziţi. De asemenea, el a invocat, în special, că detenția sa pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost contrară legislației naționale și că nu a fost bazată pe motive relevante și suficiente.
Reclamantul a cerut 32 194 de Euro cu titlu de prejudiciu material, 40 000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral și 1 920 de Euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Totuși, Curtea a acordat reclamantului 12 000 de Euro cu titlu de prejudiciu și 1 200 de Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.
În fața Curții reclamantul a fost reprezentat de A.Postică și V.Vieru, avocați din Chișinău.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE