Veste proastă pentru fumători. Din 1 aprilie țigările se scumpesc și mai mult. În anul 2024 va continua procesul de armonizare a legislației naționale cu practicile Uniunii Europene, prioritar, în partea ce ține de TVA și accize. Majorarea accizei la tutun include mai multe componente cea a încasărilor, componenta riscului de contrabandă și sănătatea publică, implicit prin majorarea accizei statul vrea să descurajeze cât mai mult fumatul, iar costul și prețul este cel mai bun instrument

Potrivit politicii fiscale și vamale pentru anul în curs, statul va menține reguli de a stabili ratele accizelor pentru o perioadă de 3 ani pentru a asigura realizarea principiului predictibilității pentru mediul de afaceri, dar și pentru a avea o prognoză clară a veniturilor bugetare. Astfel, se preconizează că taxa pe produsele accizabile va crește cu 10% la țigări.

Pentru anul 2024 cota minimă a accizei pentru 1000 de unități de țigări sau țigări de foi constituie 1318,62 lei, astfel încât prețul de referință pentru un pachet ce conține 20 de unități de produs menționat constituie 38,5 lei.

De asemenea, încălcarea acestei prevederi atrage după sine aplicarea sancțiunii conform art. 2621 alin.(3) din Codul fiscal, potrivit căruia înregistrarea preţului maxim de vânzare a ţigaretelor la o valoare mai mică decât preţul de referinţă, comercializarea ţigaretelor şi a ţigărilor de foi (cigarillos) la un preţ mai mic decât preţul de referinţă se sancţionează cu amendă în mărime de la 30% la 50% din valoarea ţigaretelor şi/sau a ţigărilor de foi (cigarillos) aflate în stoc la momentul controlului, pornind de la preţul de referinţă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE