Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, candidatul pentru funcția de președinte al R. Moldova, spune că încă nu s-a întâlnit cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, dar intenționează să facă acest lucru până luni, 7 decembrie, zi pentru care este fixat scrutinul prezidențial.
Iar președintele de onoare al PD, deputatul Dumitru Diacov a declarat că s-a întâlnit cu V. Voronin și cu alți deputați comuniști discutând despre alegerea șefului statului. “Eu am discutat ocazional preț de 20 de minute cu V. Voronin. Domnul Voronin este în mijlocul unor presiuni dintr-o parte și din alta. Există în PCRM un grup care pledează pentru alegeri anticipate, grupul acesta dorește să stăpânească partidul după epoca Voronin și aceste persoane îl împing pe Voronin spre alegeri anticipate pentru că pe aceștia nu-i interesează câte mandate vor obține comuniștii, ci mai degrabă ei să fie importanți în viitoarea formula a partidului. Există un alt grup rațional care se ghidează de situația reală, de dorința de a contribui la această stabilitate, de a găsi o formulă de conlucrare în primul rând cu PD, sau chiar în cadrul întregului Parlament. Iar acest grup dorește ca președintele să fie ales. Ei au venit cu un mesaj foarte clar către Voronin, căruia i-au cerut alegerea președintelui.”
Igor Dodon spune că se regăsește în tabăra celor care doresc stabilitate. ”Stabilitatea înseamnă când nu e criza politică. Însă atunci când nu poate fi depășită criza politică se merge la un nou scrutin. Eu nu cred că cineva din fracțiunea PCRM o să voteze pentru alegerea președintelui. Trădători în PCRM nu sunt, iar cei 8 “distinși” nu există. “Va fi o poziție comună, sau 48 pro sau 48 contra”, a spus Dodon.
Vladimir Țurcan lasă să se înțeleagă că ar putea vota pentru șeful statului. “Dacă astăzi nu este o altă candidatură, rămâne domnul Lupu. Eu voi pleda pentru a se depăși această situație de criză, ca în țară să fie stabilitate politică. Mai mult ca atât, o bună parte sau chiar marea majoritate a propunerilor din pachetul-oferta făcut de către PD sunt destul de rezonabile. Iar dacă vor fi de acord cu această decizie membrii fracțiunii sau nu, se va vedea pe 7 decembrie. La nivel de partid deocamdată nu s-a luat vreo decizie”.
Victor Stepaniuc este și el împotriva alegerilor anticipate: “Nu este exclus ca fracțiunea noastră să voteze candidatura la funcția de președinte al țării. Personal consider că trebuie să evităm alegerile parlamentare anticipate fiindcă aceasta este dăunător pentru societate, pentru economie, pentru imaginea țării noastre, pentru imaginea clasei politice din R. Moldova”.
Amintim că luni, 7 decembrie, Legislativul va face ultima încercare de alegere a sefului statului. În caz de eșec, în R. Moldova vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipate care ar putea să aibă loc în a doua jumătate a anului viitor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE