În cadrul unei conferinţe de presă, organizată joi, 17 iunie, deputatul din partea Partidului Regiunilor, Vasili Griţak, a dezvăluit schema prin care paşapoartele ucraineşti erau vândute locuitorilor din Transnistria şi R.Moldova, relatează portalul Novîi Reghion.

„În ciuda schimbării conducerii ţării în Ucraina, situaţia nu s-a schimbat. În cadrul Ministerului de Externe de la Kiev, continuă să activeze o grupare criminală, care este implicată în vânzarea paşapoartelor ucraineşti transnistrenilor şi moldovenilor”, a spus Griţak.
Potrivit lui, de mai mulţi ani sub protecţia unor oficiali funcţionează cu succes o schemă ilegală privind vânzarea paşapoartelor ucraineşti de model vechi pe teritoriul Transnistriei şi R.Moldova. După obţinerea acestor paşapoarte, beneficiarii, sunt daţi drept dispăruţi în bazele de date ale INTERPOL-ului.
„Deşi, începând cu anul 2007, Ucraina emite paşapoarte de tip nou, pe teritoriul Republicii Moldova şi Transnistriei poate fi uşor obţinut paşaportul ucrainean în format vechi. Fotografia din acest tip de paşaport poate fi uşor înlocuită, cu ajutorul fierului de călcat”, a precizat Griţak.
Drept dovadă, deputatul a prezentat reporterilor un paşaport ucrainean, pe care l-a cumpărat recent în Transnistria, pentru suma de 5000 dolari.
Deputatul ucrainean explică această schemă prin faptul că în Transnistria şi în Moldova este desfăşurată o reţea de vânzare ilegală a paşapoartelor vechi ucraineşti. Preţul acestora variază pe piaţa neagră între 1000 şi 10 000 dolari.
„Aceste paşapoarte sunt populare în rândul imigranţilor ilegali. Deci, pot fi achiziţionate şi de către terorişti islamici”, avertizează oficialul de la Kiev.
Ca rezultat al acestei scheme, de pe urma unui lot de paşapoarte de 50 000 exemplare, infractorii câştigă aproximativ 300 milioane dolari, a conchis Griţak.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE