Parlamentul Republicii Moldova a abrogat miercuri, 23 decembrie, prevederile legale care interzic deţinerea unor funcţii publice de către persoanele care deţin şi cetăţenia altui stat.
Proiectul a fost înaintat în Parlament încă în 2008 de deputatul Vlad Filat. Potrivit lui, la adoptarea acestei legi legislativul nu a ţinut cont de normele unor tratate internaţionale la care Republica Moldova este parte. Această lege încalcă persoanelor cu pluritate de cetăţenii dreptul de a fi ales, care este un drept fundamental, aşa cum a constatat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului printr-o hotărâre a sa adoptată recent.
Proiectul a fost votat în ambele lecturi de deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană.
Precizăm, că Parlamentul de la Chişinău a adoptat în aprilie 2008 o serie modificări ale legislaţiei, prin care se interzice dubla sau multipla cetăţenie în cazul mai multor categorii de funcţionari publici, printre acestea numărându-se funcţiile de preşedinte al Republicii Moldova, de deputat, ministru, primar, preşedinte de raion etc.; persoanele care obţin o asemenea funcţie sunt obligate ca, în termen de şase luni, să prezinte dovezi că au început procedura de renunţare la cea de-a doua cetăţenie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE