Mai mulţi deţinători de patente au  protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi că, de la 1 iulie, vor fi obligaţi să deţină aparate de casă. Ei cer să se renunţe la această decizie în timp ce Ministerul Economiei spune că evidența fiscală trebuia să existe obligatoriu și că acest fapt trebuia să se întâmple demult.

„Plătim lunar pentru cei care nu vor să audă, plătim câte 300 de lei pentru patent, 1250 de lei fondul social, taxa de piaţă 1200, asta lunar. Plus polița de asigurare este mult sau puţin vreau să vă zic nu pentru că noi activăm doar cinci ore pe zi.Nu suntem de acord pentru că nu avem condiţii pentru a lucra. Lucrăm la o masa, este acolo acoperit, dar plouă ninge iarna, noi cum lucrăm că îngheaţă producţia.”

Prezenți la protest, secretarii de stat de la Ministerul Economiei au incercat să explice protestatarilor necesitatea aparatelor de casă. Ei au avertizat că decizia nu va fi anulată, iar licențele nu vor fi prelungite celor care nu se conformează, in ciuda protestelor.

„Toată încingerea asta de spirite vine de la angrosiştii care nu doresc să vândă marfa oficial cu bonuri de casă, care să arate acte de provinienţă a marfurilor. Noi le spunem că un apart de casă costă 5 mii de lei şi noi le compensăm 10 mii de lei. Este o diferenţă acre le permite lor să-şi dezvolte afacere şi poate să-şi mai cumpere ceva pentru Taraba lor”, a spus Viorel Garaz secretar de stat, Ministerul Economiei şi Digitalizării.

Aflat peste hotare, ministrul Dumitru Alaiba a venit cu o reacție la protestul patentarilor. Acesta a scris că „facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000. Da, lucrurile sunt într-atât de înapoiate în țara noastră”

„Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență. Aceste măsuri au fost luate pentru a susține deținătorii de patentă, pentru a-i ajuta să evolueze și să se dezvolte. Înțeleg, orice schimbare implică provocări, dar fără schimbare vom stagna cu toții. Omul cât trăiește - învață.

O să fim în continuare alături de antreprenori. Oricare antreprenori. De la mic la mare. Ei toți trebuie să aibă suficient spațiu pentru a crește. Însă trebuie să acceptăm un set de reguli comune pentru toți”, a scris Alaiaba.

În timp ce ministrul Alaiba a scris pe Facebook să proiectul cu anularea patentelor se întârzie din anul 2000, protestatarii au adus proiectul PAS din 2019, când formațiunea se afla în opoziție, iar în acest proiect semnat de mai mulți lideri PAS se cerea ca patentarii să poată activa în continuare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE