Un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, solicită revenirea bisericii ortodoxe din Moldova (BOM) în subordinea Patriarhiei Române. Cererea se conține într-o scrisoare adresată Mitropolitului Vladimir, pe 13 noiembrie. Semnatarii scrisorii susțin că a venit timpul ca „greșeala istorică” să fie „reparată”, notează newsmaker.md

Potrivit textului scrisorii, semnate de preoți din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, cererea de a iniția procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română vine în contextul războiului „injust” și „perfid” pe care Rusia îl duce în Ucraina, precum și pornind de la „realitățile extraordinare” în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova.

Clerul bisericesc face trimitere, inclusiv, la scrisoarea semnată de Mitropolitul Vladimir, în adresa Patriarhului Kirill, din septembrie, curent, în care se plânge că BOM ar fi „împinsă la periferia societății moldovenești”, din cauza asocierii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă.

„Noi, preoții semnatari ai acestei adresări, suntem tot mai nemulțumiți și nedumeriți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill. Patriarhul Kirill, după invazia Rusiei în Ucraina, a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept, împotriva tuturor învățăturii Bisericii ortodoxe, la vărsare de sânge”, se menționează în textul scrisorii.

„Scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu ruskii mir, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”, a scris parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, pe o rețea de socializare.

Semnatarii scrisorii susțin că a venit timpul ca BOM să revină în cadrul Patriarhiei Române, „rămânând, în același timp, și mai departe, sub omoforul și îndrumarea părintească” a Mitropolitului Vladimir.

„Înaltpreasfinția Voastră, vă cerem cu smerenie și nădejde să plecați urechea la adresarea noastră și să ne fiți îndrumător și părinte și de acum înainte, în sânul Bisericii Ortodoxe Române”, i-au cerut semnatarii scrisorii Mitropolitului Vladimir..

De menționat că Mitropolia Moldovei nu a comentat, deocamdată, scrisoarea adresată de preoți.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE