Vladimir Voronin nu va face parte din componenţa delegaţiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), după ce deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) au refuzat să voteze candidatura acestuia, la ședința Parlamentului desfășurată marți, 29 decembrie.
Deputaţii din AIE au propus ca de această dată, componenţa delegaţiei să fie votată nominal. Aceştia nu au votat candidatura lui Voronin. De asemenea, au refuzat să voteze şi un candidat supleant din partea PCRM, Grigore Petrenco.
Comuniştii au criticat această hotărâre şi au acuzat că le sunt încălcate drepturile. „Este o farsă şi un spectacol. Iar fracţiunea comunistă îşi retrage toţi candidaţii supleanţi din componenţa delegaţiei la APCE”, a declarat Vadim Mişin.
Lidera fracţiunii comuniste, Maria Postoico a anunţat că se vor plânge la Consiliul Europei pentru a atenţiona asupra acestor încălcări.
În replică, deputatul democrat Dumitru Diacov a amintit că în 2005, comunişti care deţineau majoritatea parlamentară, au procedat la fel şi au refuzat să voteze candidatura lui Serafim Urecheanu, liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN). „Este un răspuns la ce aţi făcut voi cu patru ani în urmă”, a declarat Diacov.
Totodată, deputatul AMN, Leonid Bujor a declarat că Voronin şi-a bătut joc de ţară timp de opt ani de zile şi nu merită să o reprezinte la Strasbourg.
Din delegaţia APCE fac parte: Ana Guţu (PL), preşedinte, Marian Lupu (PDM), Vitalie Nagacevschi (PLDM) şi Serafim Urecheanu.
Tot marţi, parlamentul a votat componenţa delegaţiei la Comitetul Parlamentar de Cooperare R. Moldova-UE, formată din 14 deputaţi, dintre care şase comunişti şi opt din partea AIE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE