Ultimul ministru de Externe al RDG, Markus Meckel, actual membru al comisiei pentru politică externă din Bundestag, critică România pentru că nu doreşte să semneze Acordul de frontieră cu R. Moldova, transmite NewsIn. În acelaşi timp, amendează atitudinea Chişinăului şi arată lipsurile democratice ale ţării.

"Din partea Romaniei, indiscutabil, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă faţă de Republica Moldova şi care vorbeşte despre reconstituirea României Mari", a spus Markus Meckel, aflat într-o vizită de lucru peste Prut, pe parcursul căreia a vizitat şi Tirapolul. "În acelaşi timp, a adăugat el, este foarte clar că România este stat membru al Uniunii Europene şi vreau să vă spun că, în interiorul UE nu există mariajuri forţate. Mireasa este cea care trebuie să-şi dea consimţămantul pentru o astfel de căsătorie şi în cazul în care ea spune nu, căsătoria nu are loc. Republica Moldova trebuie să demonstreze voinţă în acest sens şi în cazul în care ea spune nu - lucru care se pare că se întâmplă - atunci nu este nicio problemă - ne vom concentra asupra dezvoltării unor relaţii de bună vecinătate. În situaţia de acum, Republica Moldova este cea care trebuie să demonstreze mai multă dorinţă de conlucrare şi cooperare", a explicat parlamentarul german.

"Romania nu doreşte să semneze Acordul de frontieră cu Republica Moldova. În acelaşi timp Republica Moldova condiţionează semnarea Convenţiei de mic trafic la frontieră de încheierea tratatului de frontieră cu ţara vecină. Din punctul meu de vedere, această poziţie a Romaniei nu este judicioasă, dar acest lucru nu este o catastrofă", a spus Meckel. "Este absolut clar că Romania, ca stat membru al UE, nu poate să-şi schimbe frontierele. UE nu-şi poate schimba frontierele. Nu pot să-mi imaginez cum s-ar putea întâmpla acest lucru", a adăugat deputatul german.

Pe de altă parte, el a arătat că nu ar fi bine să existe probleme la hotarele Uniunii. "Nu văd de ce nu s-ar încheia Convenţia de mic trafic la frontieră, care ar permite implementarea diverselor proiecte, de exemplu, de infrastructură şi mediu, cu finanţare europeană. Mă intreb de ce Republica Moldova nu face acest lucru şi astfel stopează în mod intenţionat dezvoltarea ţării?", a declarat Meckel.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE