Statul ar putea compensa creșterile de tarif la energia electrică după 1 ianuarie 2025. Deputatul PAS, Radu Marian a declarat că guvernarea este pregătită să compenseze eventualele majorări ale tarifelor la energia electrică, în contextul unei posibile crize generate de situația din regiunea transnistreană. Acesta a subliniat că problema este legată de refuzul Gazprom de a livra gaz către regiune, în ciuda obligațiilor contractuale.
„Noi suntem gata să compensăm o eventuală majorare a tarifelor la electricitate. Vom vedea dacă acest scenariu se va materializa. Avem de unde să cumpărăm electricitate și putem livra gaze naturale contra cost în regiunea transnistreană”, a declarat Radu Marian.
Totodată, autoritățile recunsosc că am putea avea și un deficit de energie electrică. În cazul în care, de la 1 ianuarie 2025, Gazprom va opri livrările de gaz către regiunea transnistreană, Centrala de la Cuciurgan nu va mai livra energie electrică din stânga Nistrului. În acest scenariu, după adunarea tuturor resurselor interne de energie electrică și la capacitatea actuală de import, malul drept se va confrunta cu un deficit de 170 de MWh, adică aproximativ circa 20 la sută din necesarul de energie. Despre aceasta a vorbit Constantin Borosan, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), responsabil de domeniul energetic.
În prezent, Centrala de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, acoperă aproximativ 50% din necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului. Totuși, o eventuală sistare a livrărilor de gaze rusești ar putea obliga Chișinăul să se reorienteze către piața din România, unde prețul mediu al unui MWh este de 188 euro.
În acest moment, consumatorii din sudul și centrul țării, deserviți de Premier Energy, achită 2,34 lei per kWh, în timp ce cei din nordul țării plătesc 2,81 lei per kWh. Majorarea prețurilor ar putea afecta semnificativ bugetele consumatorilor, însă autoritățile promit măsuri de sprijin pentru a reduce impactul asupra populației.