Cred că Partidul de Guvernământ a lăsat intenționat să fie arsă Declarația de Independență a R. Moldova, a  menționat Alexandru Moșan, președintele primului Parlament – 90, miercuri, 15 iulie, într-o conferință de presă, transmite Politik.
”Declarația de Independență reprezintă actul de naştere a statului nostru independent şi este cu certitudine cel mai important document al istoriei noastre contemporane”, a menționat Sandulachi Pantelei, președintele Asociației ”Parlamentul-90”.
În alte state, documentele similare sunt declarate ca cele mai importante relicve ale patrimoniului naţional şi sunt păstrate în condiţii de maximă siguranţă.
”În acest caz putem spune că este o adevărată lovitură de stat, pentru că declarația de independență este fundamentul acestui stat, este documentul constitutiv al statului”, a spus Moșan.
Recent, membri ai Partidului Comuniștilor au menționat că acest document, de o valoare inegalabilă, a fost distrus de participanţii la acţiunile de protest. ”Cred că acestea face parte din campania de propagandă comunistă declanşată împotriva principiilor şi valorilor care au stat la baza declaraţiei de independenţă şi împotriva cursului politic de autentică integrare europeană”, a menționat Pantelei.
”Declarația de Independență este memoria națiunii. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? se întreabă președintele primului Parlament.
La rândul său, V. Voronin, președintele în exercițiu a afirmat azi, că originalul Declarației de Independență a ars, iar copia documentului este întreagă și se află la Președinție. ” A ars 80% din arhiva Parlamentului, unde se afla și originalul Declarației de independență, iar copia documentului este întreagă și se află la Președinție”, a spus Voronin.
Amintim că Declarația de Independență a fost adoptată la 27 august 1991, fiind semnată de 277 de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova și este actul, care consfințește independența statului nostru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE